– Boikott var et for sterkt ord

Misnøye i omgangstonen mellom Stavanger Aftenblad og Petroleumstilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Faksimile SA 11. september 2017

«Petroleumstilsynet og direktør Anne Myhrvold har for tiden en boikott av Aftenbladet og kommenterer derfor ikke granskingen eller kritikken som kommer fram i denne artikkelen.»

Det skriver Stavanger Aftenblad på tampen av en artikkel i dagens avis der det fremkommer sterk kritikk av tilsynet. Aftenbladets tittel om ukultur i tilsynet er det Bellona-leder Fredric Hauge som sier.

Det kommer samtidig fram at Riksrevisjonen vil granske tilsynet, særlig etter tidligere kritikk av tilsynets behandling av en dødsulykke i 2015.

Dårlig personkjemi

Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad går tilbake på ordbruken om boikott i dagens avis.

– Vi har kanskje tatt i bruk et hardere ord enn det var grunnlag for. Det er ikke en boikott, men vanskelige samarbeidsforhold over tid som manifisterte seg i den saken der, sier Helle til Journalisten.

– De har ikke erklært noe sånt.

Han sier dialogen mellom Petroleumstilsynet og mediehuset har vært vanskelig lenge. Allerede for over ett år siden var redaktøren selv i møte med tilsynet for å bedre dialogen.

– Det varte ikke lenge før problemene gjenoppstod.

Helle sier at i denne konkrete saken ble tilsynet som vanlig tilbudt å kommentere saken, men at de avslo.

Redaktøren sier tilsynet selv må kommentere hvordan de vil karakterisere mediehusets journalistikk på tilsynet.

– Men jeg vet de er misfornøyd med en del av vinklingene våre. Jeg tror det er misnøye på begge sider med omgangstonen. De syns våre reportere kan ha en annen tilnærming, og så syns vi Petroleumstilynet kan være litt mer tilgjengelige. Det er sikkert noe å gjøre med metoden på begge sider.

Helle sier han mener at avisen ikke kjører en kampanje mot tilsynet, og at de driver saklig journalistikk.

– Men det kan være de ikke syns det.

Han mener det er synd med samarbeidsproblemene siden Petroleumstilsynet er et viktig statlig organ i regionen.

– Vi har noen krav til de om å være tilgjengelig for kommentar, utlevere dokumenter også videre. Men det har gått noe feil i personkjemi mellom våre reportere og deres folk.

Kontaktet en person

Direktør Inger Anda for kommunikasjon og samfunnskontakt i Petroleumstilsynet sier også at de ikke har noen boikott av Aftenbladet.

– Spørsmålet om å kommentere oppslaget om oss i lørdagens (og mandagens) utgave av avisen, ble kommunisert per telefon til én ansatt i kommunikasjonsavdelingen som ikke var tilgjengelig på det tidspunktet – etter arbeidstid på fredag. Verken Anne Myhrvold eller undertegnede ble forsøkt kontaktet av avisen med tilbud om å kommentere saken(e). Vi var derfor ikke kjent med oppslaget før det var publisert, skriver Anda i en e-post.

Hun sier de ikke har planer om å klage Aftenbladet inn for noe av dekningen for Pressens faglige utvalg (PFU).

 

Powered by Labrador CMS