Aftenposten ber om granskning av FM-slukkingen
Men Riksrevisjonen vil ikke gå inn i saken.
Denne uken slukkes NRKs kanaler på FM-nettet for 1,8 millioner nordmenn i Østlands-området. 8. desember slukker de kommersielle kanalene i samme område, og da vil hele landet med unntak av noen lokalradiokanaler være over på DAB.
Dempe mistenksomhet
Aftenposten er på lederplass mandag kritisk til at Norge som det første landet i verden snart ikke lenger vil ha radio på FM. Avisen viser blant annet til at DAB som varslingskanal ikke har imponert svenskene, og at svenske myndigheter nylig lyste ut FM-konsesjoner frem til år 2026.
– Det var bred politisk enighet om å slukke FM-nettet. Likevel fremstår det som en så pussig avgjørelse at mange spør seg hvordan den politiske prosessen egentlig har vært, skriver Aftenposten.
Avisen peker på Riksrevisjonen som en mulig gransker fordi en gruppe privatpersoner i august ba nettopp Riksrevisjonen om å se på koblinger mellom Digitalradio Norge AS, NRK, Talkmanngruppen DA og Sahaga AS.
– Forhåpentligvis finner riksrevisoren ingenting. Det vil i så fall kunne bidra til å dempe befolkningens mistenksomhet og misnøye knyttet til FM-slukkingen, konkluderer Aftenposten.
Tar ikke saken
Men Riksrevisjonen mener det ikke er deres oppgave å granske saken. Kommunikasjonsrådgiver Stein Morch sier at deres mandat etter riksrevisjonsloven er å undersøke og foreta undersøkelser for Stortinget.
– Dette dreier seg om noe som Stortinget har vedtatt. Det er derfor ikke aktuelt for oss å undersøke dette nå. Da må det eventuelt bli en situasjon senere der det dreier seg om Stortingets forutsetninger for vedtaket, sier Morch til Journalisten.
Han utelukker imidlertid ikke at det kan oppstå en situasjon som gjør at Stortinget selv ønsker slukkingen av FM gransket.
NRK åpne for granskning
NRKs DAB-sjef Øyvind Vasaasen sier i en melding at den politiske prosessen rundt radiodigitaliseringen har pågått i over 20 år gjennom stortingsmeldinger og høringer, og at motforestillingene mot DAB har vært på bordet hele veien.
– Om prosessen skal granskes ytterligere, så er vi selvsagt helt åpne for det. Men det er viktig for oss å få frem at det ikke er noen, verken i NRK eller Digitalradio Norge som har økonomiske interesser i salg av DAB-radioer eller lignende. Og slik vi forstår det, har heller ikke Aftenposten noe informasjon som kan tilsi det motsatte.
Rettelse: Det er ikke Norges Lokalradioforbund som har bedt Riksrevisjonen om se på koblinger mellom de fire organisasjonene, men en gruppe privatpersoner.