Programleder Stein Morten Lier. Foto: Discovery Networks.
Stein Morten Lier har ikke journalistutdannelse, men gjør suksess som gravejournalist i «Insider»
Reporteren føler seg ofte utrygg på jobben.
Programleder og reporter Stein Morten Lier i «Insider» forteller at det ikke er en enkel oppskrift å jobbe med programmet. Det er et bredt format, der de blant annet går inn i kriminelle miljøer, driver etterforskning og følger forsvaret på jobb. Det gjelder å finne en god balanse mellom programmene, mener Lier.
– Vi kan ikke drive etterforskning i hvert program. Det krever for mye tid og ressurser. Vi kan heller ikke gå inn i kriminelle miljøer i hvert program. Det krever for mye av oss personlig.
Lier legger ikke skjul på at å jobbe i «Insider» ikke er en åtte-til-fire-jobb. Han må jobbe helger og ferier. Hele tiden være klar til å reise om det skulle skje noe. Han forteller at de har snakket om å utvide sesongene til flere enn ti episoder, men det krever mye tid, og vil derfor ikke skje med det første.
Mange innspill
Redaksjonen begynner arbeidet før hver sesong med å gå gjennom tips og ideer til programmene. Lier forteller at de fram mot årets sesong hadde en liste på opp mot 90 saker. Mange tar kontakt med «Insider» på Facebook med egne historier, eller innspill til miljøer de vil at «Insider» skal ta dem med på innsiden. Redaksjonen vurderer innspillene etter hva som er interessant og hva som er realistisk.
– Det er jo et format som går på å komme på innsiden, så da er vi avhengig av kontakter som kan ta oss med inn. Mange seere ønsker at vi skal ta for oss barnevern, men vi er ikke Brennpunkt. Vi ønsker ikke ta stilling til tematikken. Vi stiller kritiske spørsmål, men det er opp til seeren å gjøre opp en mening.
I tillegg forklarer han at kriminelle ofte er paranoide, de opprettholder ikke alltid avtaler og blir ofte bekymret.
– Vi er ikke politi, men gir et interessant innblikk i deres verden.
Mistenkt som tyster
I en episode leder jakten på en forsvunnet Mercedes til en nordmann som svindler til seg luksusbiler på bestilling fra et livsfarlig kriminelt nettverk i Litauen. Denne saken jobbet Lier med i seks måneder. Her ble han også mistenkt for å ha tystet til politiet.
– Hvordan opplevde du det?
– Jeg ble ikke redd, men opplevde det som ubehagelig. Jeg er avhengig av at kildene stoler på meg. Det er ikke bra for programmet om kriminelle ikke har tillit til oss. Han truet meg, men det skjer så ofte at jeg ikke lenger blir skremt av det.
– Har du følt deg utrygg i jobben?
– Ja, ofte. Fordi jeg ikke har kontroll. Når vi er ute er det kun meg og en kameramann. Et lite team fungerer bedre. Når du blir puttet inn i en varebil av kriminelle, eller er i Peru med kokainsmuglere, overlater du kontrollen til dem du jobber med. Det er ubehagelig.
Leid inn som programleder
Lier har vært med i «Insider» siden starten - i fem år. Han ble opprinnelig leid inn som programleder som skulle introdusere - og avslutte - programmet. Men nå har «Insider» lagt om formatet. Lier gjør seks av programmene, mens journalist Atle Evang Reinton gjør fire av dem.
Lier har ikke journalistutdannelse. Han er opprinnelig forfatter og har gitt ut flere krimbøker. Det er i forbindelse med det arbeidet at han i større grad skled over i en journalistrolle. Han gjør omfattende research på temaene i bøkene og bygde seg opp et nettverk.
– Det er veldig spennende og gøy å få jobbe med dette. Det er en uforutsigbar hverdag med mye frihet. I tillegg får jeg inspirasjon til å skrive flere bøker.
Seere tar kontakt
Seersnittet for denne «Insider»-sesongen er 109.000 seere så langt. Det er nest beste sesong. Hvis man ser på markedsandelen ligger det an til beste sesong for «Insider», opplyser Discovery Networks. I aldersgruppen 15 til 50, som er programmets målgruppe, er andelen på 10,9 så langt.
Svært mange seere tar også kontakt på «Insider»s Facebook-side, som har nærmere 20.000 likerklikk. Denne siden deler de også med «Insider FEM».
– Etter sending kan jeg sitte til langt på natt å svare seerne. Det er en utfordring å være personlig og svare alle, men vi skylder seerne våre det.
Mange kommer med spørsmål redaksjonen ikke kan svare på med hensyn til kildevernet og det prøver Lier å forklare så høflig han bare kan. Han vil ikke framstå arrogant, men noen ganger blir arbeidsmengden for stor, og det tar tid å svare på alle henvendelsene.