Det ser ut som underskudd hos iTromsø, men Stig Jakobsen bedyrer overskudd
Særlig omstillingskostnader trekker iTromsø i rødt.
Det ser først ut som et underskudd, fjorårsresultatet til nummer to-avisen iTromsø. Men direktør og redaktør Stig Jakobsen hevder at de i mediehuset egentlig leverte overskudd.
Pensjonskostnader og andeler i samkjøringsselskapet iNord trakk bunnlinjen ned til negative tall. Selskapet eies av Polaris Media Nord-Norge men får midler gjennom mediehusene basert på deres historiske omsetning og opplagstall.
Kort om regnskapet til den Polaris Media-eide avisen. Salgsinntektene falt med 2,6 millioner fra 2015 til 2016 til 40,5 millioner kroner. Samtidig økte lønnskostnadene med 3,5 millioner kroner. Til tross for reduserte samlede kostnader, endte driftsresultatet i et underskudd på 2,4 millioner kroner. Men dette tallet forteller altså ikke om hvordan driften egentlig var i fjor, hevder Jakobsen. Han forklarer at om man tar bort de eksterne faktorene gikk mediehuset 1,25 millioner kroner i overskudd. Men det regner han på bunnlinjen, etter skatt.
– Det er det ingen her som sitter og henger med hodet over, sier han til Journalisten.
Slapp oppsigelser
Vi kjenner oss igjen i fortellingen om fjoråret. Den er langt fra ulik de vi hører fra andre mediehus. Det er god driv på flere områder. Særlig abonnementstallene er i vekst. Ifjor hadde iTromsø vekst gjennom hele 2016. Målt i antall abonnenter hadde mediehuset i fjor flere abonnenter enn i 2013.
Og nå har mediehuset første opplagsøkning på mange år, forteller Jakobsen om inneværende år. Selv om topplinjen, altså inntektene, ikke øker - er det likevel en del ting som gjør at de ser litt lysere på fremtiden i mediehuset.
Jakobsen forteller at brukerinntektene nå nærmer seg annonseinntektene veldig. Nøyaktig prosentvis forskjell kan han ikke si sikkert over telefonen, men forskjellene er merkbare.
Mediehuset har som del av Polaris Media vært med i kostnadsprogrammet P2020. I denne prosessen har staben vært tvunget å se flere år fram i tid for å skape mest mulig forutsigbarhet. Det er i denne sammenheng pensjonskostnadene kommer inn.
– Underveis så vi at vi ikke måtte si opp noen, men vi bemanner heller ikke opp når folk forlater bedriften. Det har gjort at prosessen har vært god, og at vi har fått til et veldig godt samarbeid mellom ledelsen og klubben. Regningen for dette ble tatt i år, forklarer Jakobsen.
Avgrense journalistikken
Sjefredaktøren anslår at de nå er 24 ansatte i redaksjonen.
– Vi har færre ansatte enn tidligere. Vi er ikke lullet oss selv inn i forestilling om inntekstvekst, og må som alle andre plassere oss etter hvordan verden har sett ut. Vi er ikke blinde for at det som gjør avisen bedre, er gode journalister.
Dermed handler det om redaksjonell avgrensning. Målet, forteller redaktøren, har hele tiden vært å være sterk på noen områder. Hvor de ikke kan tåle å bli dårligere. Dermed fokuserer redaksjonen på å være gode på nyheter, de satser på politikk og kultur og skal være gode på sport. Men ikke all sport. Det lar seg ikke gjøre å dekke hele breddesporten på grunn av bemanningen, derfor kan den falle bort. Konkurrent Nordlys er sterkest på blant annet næringslivsjournalistikk. Det har ikke vært en prioritet hos iTromsø. Men krimjournalistikken skal det satses på. Mediehuset har nettopp hentet Silje Thjømøe fra VG til vikariat.
Til syvende og sist nytter det ikke å være tikjemper innen journalistikk, slår Jakobsen fast. Turnusen går opp, selv om det er færre som går i den i dag enn for noen år siden. Og selv om det er en liten butikk slår han fast at de i to år har klart å gjøre butikk. Mediehuset mottok 7,7 millioner kroner i produksjonstilskudd fra staten i fjor. Det er 460.000 kroner mindre enn i 2015.
Lønnsdiktat
Klubbleder Lars Johnsen deler Jakobsens oppfatning av fjoråret. Skuta er snudd, men han er samtidig misfornøyd med at det ikke gir utslag under de lokale forhandlingene i år. Johnsen forteller at det er brudd i forhandlingene og at det i skrivende stund ventes på lønnsdiktat fra ledelsen.
– Vi får ikke det vi hadde håpet på, og er ikke fornøyd. Vi mener at nå da det går bedre burde vi også lønnes deretter. Vi har stått på for bedriften, sier klubblederen.
Arbeidet i redaksjonen mener Johnsen har fått et nytt driv. Først på grunn av nyhetsredaktør Trond Haakensen, og nå gjennom ansettelsen av Martin Lægland som ny politisk redaktør. I tillegg har ledelsen gitt klare rammer om hva de i redaksjonen skal fokusere på, noe som gjør arbeidet mer forutsigbart.
Men til syvende og sist er også klubblederen bekymret for fremtiden. Turnusene går i dag, og selv om produksjonspresset er stort, kan det bli større.
– Det blir mer å gjøre, det er det ingen tvil om. Nå er ikke vi de eneste som opplever dette, derfor har jeg tatt det opp med konsernsjef Per Axel Koch. Han svarer at det nok kommer til å bli enda hardere. Det synes jeg er skremmende. Mange vil på et eller annet tidspunkt møte en vegg, sier klubblederen.