Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
NRKs London-korrespondent Espen Aas var på lufta fire ganger torsdag morgen mellom klokken 07.03 og 08.15 for å snakke om parlamentsvalget i Storbritannia. Deretter følger Dagsnytt 18, Dagsrevyen og valgspesial i kveld. I en «Urix forklarer» på nett skriver NRK at valget blir det mest spennende på 40 år.
Annonse
Aas får hjelp av Øyvind Nyborg, somskal ta over som London-korrespondent etter sommeren, til å dekke valget på nett. Det har han rett og slett ikke tid til selv. Siden tirsdag morgen har han levert 24 rapporter til radio/TV.
– Under forrige parlamentsvalg ble det skivebom og mange predikerte at Brexit ikke ville skje. Hvilke forbehold tar du under rapporteringen i dag?
– Både i dag og de foregående dagene har jeg vist til både EU-avstemningen og til parlamentsvalget i 2015 hvor alle bommet på målingene. Når det er sagt, hadde jeg også forbehold i fjor, sier han til Journalisten over Messenger.
Han opplever ikke at rapporteringen må være mer forsiktig enn tidligere. Han mener at den største bommen var i 2015, da spriket målingene mye mer fra virkeligheten.
Den største utfordringen for London-korrespondenten er i dag å gi et forståelig bilde av situasjonen, forklare de enorme svingningene på målingene og poengtere at målinger er målinger. De har mye lavere valgdeltakelse i Storbritannia enn i Norge, noe som også gjør utfallet mer usikkert, forklarer Aas.
– Hvilke journalistiske verktøy blir de viktigste i dag?
– Som alltid - kjeften. Prate med folk, enten de velger eller analyserer.
Aftenpostens Europa-korrespondent Øystein K. Langberg har tatt toget fra Brüssel og er nå i London for å dekke parlamentsvalget. Han forklarer at en forskjell fra valget i Frankrike og i Nederland er følelsen av at det står mindre på spill.
– Der var det en klar duell mellom etablerte politikere og ytre høyre. I Storbritannia er det en klassisk kamp mellom Labour og De konservative. Så da må vi jobbe enda hardere for å få med oss leserne. I flere av sakene har jeg derfor forsøkt å trekke linjer til bredere trender i europeisk politikk, som hvordan sosialdemokratene sliter og hva de kan gjøre for å lykkes og hvordan de klassiske høyrepartiene tar opp kampen med ytre høyre.
Han tror Aftenposten er blitt enda mer bevisste på å understreke usikkerheten som ligger i meningsmålingene og på å forsøke å lage saker som ikke baserer seg direkte på hva de viser fra en dag til den neste. Samtidig synes han det er veldig viktig å bruke data til å understøtte journalistikken.
– Det finnes masse gode tall og statistikk som det er smart å kikke på før man begynner å skrive og før man bestemmer seg for hvor man drar.
Avisen har hatt to papiroppslag på dette valget den siste uken og dekker det gjennom dagen på nett med 4-5 saker. Langberg forteller at fordi det føles mindre avgjørende for Europas fremtid enn valget i Frankrike, bruker de litt mindre ressurser på det.
Annonse
Intens politisk situasjon
Utenrikssjef Hanne Lier i Aftenposten sier at valget utvilsomt er interessant, særlig fordi landet er i en intens politisk situasjon som betyr mye for Europa. Aftenposten vil gi leserne bakgrunn og forståelse for situasjonen, forklarer hun.
Avisen skal imidlertid ikke følge valgdagen minutt for minutt, men vil i løpet av dagen gi leserne reportasjer og saker som setter valget i sammenheng, og som vil dra seg til med en tettere dekning når resultatene kommer sent i kveld.
– Det er viktig å vise at det er valg der i dag. Vi ønsker å være en avis med tyngde på utenriks. Så er det også en del hendelser i USA som preger dagen i dag, sier hun.
Dagbladet har et team i London. De skal dekke valget løpende på alle plattformer gjennom dagen.
– Definitivt en av de største hendelsene i verden i dag, sier avdelingsleder Hans-Martin Thømt Ruud for utenriks.
Han forklarer at det er viktig for Dagbladet å være tilstede på en stor sak som dette - som berører oss og Europa. Han påpeker også at de siste terrorangrepene i landet har påvirket valgkampen.
– Storbritannia er et av hjertene av Europa. Dette er en stor internasjonal politisk sak.
Vil være først
Nyhetssjef Brynjar Skjærli i VG forteller at de har hatt journalister i Storbritannia i tre omganger de siste ukene som har laget reportasjer og forhåndssaker mot valget.
I kveld har avisen en reporter i London, i tillegg til journalister i Oslo som skal bistå i valgdekningen, samt kommentatorer.
– Vi har litt mindre trykk på dette valget enn vi hadde på det franske valget. Det var mer spennende i den forstand at det var mer uklart. Så skal jeg jo være forsiktig med å si det. Theresa May hadde et forsprang lenge, og nå viser det seg at dette valget er mer spennende enn vi trodde, sier Skjærli.
Også utenrikssjef Aslaug Henriksen i TV 2 er tydelig på at valget er interessant for seerne her hjemme - og at det har blitt mer spennende enn først antatt.
Kanalen har sendt to reportere og to fotografer til Storbritannia og planlegger omfattende dekning på Nyhetskanalen ut over kvelden og natten. De skal ha eksperter både i studio og fra Storbritannia.
I tillegg vil tallknuserne Kjetil Løset og Terje Sørensen analysere tallene etter hvert som de tikker inn. Det var disse to som utropte Donald Trump til USAs nye president før alle andre i november.