Mandag er det tolv år siden det første utdraget av Wikileaks' store lekkasje ble trykket. På årsdagen krever mediene som publiserte opplysningen, at Wikileaks-grunnlegger Julian Assange løslates og at anklagene om spionasje legges bort.
Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Wikileaks-gründeren
Store internasjonale medier krever at Julian Assange løslates
Legg bort spionanklagene mot Julian Assange og slipp ham fri, krever en rekke store medier som var de første til å publisere opplysninger fra Wikileaks.
New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og El Pais samarbeidet om å håndtere det omfattende materialet – over 250.000 diplomatiske meldinger – og publiserte et utvalg av informasjonen 28. november 2010.
På dagen tolv år senere kommer de med en felles oppfordring til amerikanske myndigheter.
– Det er ikke kriminelt å publisere, skriver avisene. De minner om at dokumentene fra Wikileaks har ført – og fortsatt fører – til en rekke avsløringer av blant annet korrupsjon og diplomatiske skandaler.
Mediehusene innrømmer at de så seg nødt til å kritisere Julian Assange da han la ut materialet i sin helhet på nettet. Flere av dem noterer også at mistankene mot ham om datainnbrudd er bekymringsfulle. Likevel sier de:
– Denne straffeforfølgelsen skaper en farlig presedens og truer med å undergrave pressefriheten og det første grunnlovstillegget i USA.
Grunnlovstillegget lovfester ytrings-, presse og religionsfrihet.
Avisene fastslår at det ligger i journalisters kjerneoppdrag å ta imot og formidle sensitiv informasjon når det er i allmennhetens interesse.
Assange anklages for spionasje i USA. I sju år levde han i eksil på Ecuadors ambassade i London, fram til han ble båret ut i 2019. Siden da har han sittet i et britisk høysikkerhetsfengsel mens det avgjøres om han kan utleveres til USA.