Arbeiderpartiets mediepolitiske talsmann Arild Grande på frokostmøte hos LLA. Foto: Helge Øgrim

Arild Grande mener regjeringen har gjort en for dårlig jobb med forberedelsene om kommersiell allmennkringkaster

– Det er synd at regjeringen fratar Stortinget mulighetene til sikre en kommersiell allmennkringkaster i tråd med flertallets ønsker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag la familie- og kulturkomiteen på Stortinget fram sin innstilling til regjeringens forslag om kommersiell allmennkringkasting. 

Komiteen mener at varigheten for den nye avtaler bør være fra tre til fem år og støtter forslaget om nærmere 138 millioner kroner i statsstøtte.

– Saken har allerede tatt alt for lang tid. For å unngå ytterligere utsettelser vil Arbeiderpartiet slutte seg til regjeringens forslag i denne omgang. Avtalen som utlyses bør ha kort varighet (3-5 år). Så får neste kulturminister etter valget umiddelbart sette i gang arbeidet med en ny fremtidig avtale som ivaretar et bredere tilbud til norske tv-seere, sier mediepolitisk talsperson Arild Grande i Arbeiderpartiet. 

Les også: Arild Grande mener TV 2 bør få mer støtte

Reduserer ambisjonene

Han mener beløpsgrensen regjeringen har lagt opp til reduserer Arbeiderpartiets ambisjoner om å sikre en kommersiell allmennkringkaster med et bredt tilbud til hele befolkningen, flere programmer for barn og unge, økt regional tilstedeværelse, debatt- og aktualitetsprogrammer, samt bidrag til norsk film- og tv-drama. 

– I stortingsmeldingen gir regjeringen ingen begrunnelse for hvorfor det vil være problematisk med et støttebeløp høyere enn 138 millioner kroner. Vi mener regjeringen har gjort en for dårlig jobb med forberedelsene. Det er synd at regjeringen fratar Stortinget mulighetene til sikre en kommersiell allmennkringkaster i tråd med flertallets ønsker.

EØS-regelverk

Komiteen mener Stortinget må rette seg etter EØS-regelverket. I februar bestilte Arbeiderpartet en utredning fra Stortingets utredningsseksjon om mulighetene for å utvide kompensasjonen for kommersielle allmennkringkastingstjenester.

Utredningsseksjonen konkluderer med at det finnes en annen mulighet for unntak fra EØS-avtalens generelle forbud mot statsstøtte, med støtte i den såkalte Altmark-saken.

«Dersom kriteriene som er oppfylt av EU-domstolen i den såkalte Altmark-saken er oppfylt, utgjør kompensasjonen likevel ingen økonomisk fordel og vil da ikke være statsstøtte», står det i utredningen.

– Regjeringen har ikke opplyst Stortinget om mulighetene innen EØS-avtalen for å kompensere for allmennkringkastingstjenester. På den måten har regjeringen innskrenket det politiske handlingsrommet, sier Grande.

Powered by Labrador CMS