Fullt opprør – tillitsvalgte har trukket seg:Arbeidstilsynet inn i Glåmdalen-konflikten

nn Arbeidstilsynet har nå gått inn i konflikten mellom sjefredaktøren og de redaksjonelt ansatte i den tradisjonsrike Kongsvingeravisen Glåmdalen. nn Styreleder Øivind Taugbøl har fått frist til tirsdag med å gi en redegjørelse for hva som foregår i avisen. 25 av 27 redaksjonelle medarbeidere krever sjefredaktørens avgang. nn Påstand står mot påstand, og situasjonen virker fullstendig fastlåst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nok en gang har A-pressen fått en tung og verkende personalkonflikt i fanget, denne gang i tradisjonsrike Glåmdalen. Partene er overhodet ikke på talefot, klubbstyret i redaksjonen har nedlagt sine verv og de ansatte krever kort og godt at sjefredaktøren trekker seg. Ingen av de ansatte er villig til å stå fram siden de tillitsvalgte har trukket seg.

25 av 27 redaksjonelle medarbeidere har skrevet i et brev til sjefredaktør Rolf Nordberg at de ikke har tillit til ham og krever hans avgang. Redaktøren avviser det hele, og truet i første omgang med erstatningskrav hvis saken skulle bli kjent. Deretter tilbød han sine ansatte forkortet oppsigelsestid hvis de sier opp. Nå ligger saken hos Arbeidstilsynet på Hamar.

Distriktssjef Per Rasmussen i Arbeidstilsynet sier til Journalisten at tilsynet har fått henvendelser i løpet av sommeren om situasjonen i Glåmdalen, og at han derfor har sendt brev til styrets leder og bedt om en redegjørelse innen 20. august.

Veldig spesielt

Distriktssjefen er oppmerksom på at man har veldig kort tid på seg i denne saken, blant annet fordi avisledelsen ønsker å gjennomføre personalsamtaler med alle som har underskrevet mistillitsbrevet, innen utgangen av august. Nettopp disse personalsamtalene, som i begynnelsen ble framstilt som ordinære medarbeidersamtaler, oppfattes av de ansatte som belastende og kan berøre forholdet til arbeidsmiljøet.

Glåmdalens styreleder Øivind Taugbøl, som også er konserndirektør i A-pressen og øverste leder for Media Øst, sier til Journalisten at saken er veldig spesiell og at han overhodet ikke har vært borti noe slikt tidligere.

– På meg virker saken veldig fremmed. Hvis det dreier seg om en arbeidsmiljøsak, så burde den vært fremmet for Arbeidsmiljøutvalget. I den grad det er en styresak, er den behandlet av styret og styret har lagt den bak seg.

– Hva kan styret gjøre nå for å få til en løsning?

– Nei, jeg ser ingen enkel løsning på dette. Rolf Nordberg blir sittende som redaktør så lenge han vil. Han har styrets tillit, sier Øivind Taugbøl.

Mistillit på høyt nivå

Problemet er imidlertid at sjefredaktør Rolf Nordberg ikke har tillit i egen redaksjon. I et brev undertegnet av 25 av 27 journalister og fotografer i avisen, uttrykkes det klar mistillit til sjefredaktøren. «Mistilliten er på et nivå som hverken du eller vi journalister kan leve med», skriver journalistene.

Nordberg selv mener at mistilliten bygger på fullstendig feil grunnlag. Han hevder at mistillitsbrevet fra journalistene inneholder ti konkrete feil, og at flere av dem som har underskrevet brevet, har gjort det på feilaktige forutsetninger og i ettertid føler seg lurt. Han er ikke villig til å oppgi navn på hvem dette er.

– Vi var uenige på noen felter under journaliststreiken, og jeg foretok en ansettelse under streiken som ikke skjedde slik det normalt skal foregå, noe jeg har beklaget. Dessuten har vi hatt en personalsak som endte med en skriftlig irettesettelse av en journalist. Å bruke dette til et ubetenksomt, usaklig og ufortjent personangrep på meg, synes jeg er veldig beklagelig. Jeg føler at denne mistilliten rammer hele Glåmdalens ledelse, sier Nordberg til Journalisten.

Ulmet en måned

Da konflikten slo ut for alvor den 10. juli, med krav om sjefredaktørens avgang, og klubbstyret la ned sine verv, hadde det allerede i en måned vært en ulmende konflikt i Glåmdalen. Det startet under journaliststreiken med at sjefredaktøren utviste det journalistene oppfattet som en usedvanlig arbeidsiver for å dempe virkningene av streiken. Det som imidlertid skapte en voldsom irritasjon var at redaktør Nordberg ansatte sin nære venn og tidligere kollega Tom Roger Hæhre som nyhetsredaktør. Ansettelsen skjedde uten utlysing, uten styrebehandling og uten samråd med de tillitsvalgte.

Nordberg har både muntlig, per epost og på Journalistens nettsider beklaget at det ikke var mulig å følge normal framgangsmåte ved ansettelsen, og bedt om forståelse for at han var i en tvangssituasjon. Hæhre var redaksjonssjef i Romerikes Blad, og et tilbud om sluttpakke til alle ansatte i RB hadde svarfrist midt under streiken. Uten en romslig etterlønn fra RB, ville en jobb i Glåmdalen på et betydelig lavere lønnsnivå være uinteressant, argumenterte Nordberg, men oppnådde ingen forståelse. De ansatte er også redd for at ansettelsen av Hæhre som nyhetsredaktør vil få konsekvenser for eventuelle ledige stillinger blant de «skrivende» senere.

Ville refse klubbleder

En konflikt mellom redaksjonsledelsen og klubblederen etter journaliststreiken har skapt mye ondt blod. Det ble reist personalsak mot klubbleder Jøran Ledal på grunn av tre forhold under journaliststreiken. Ledal skal ha kommet med bemerkninger til IT-sjefen om han kanskje kunne sabotere dataanlegget, da Ledal hadde streikevakt. Ledal og de øvrige ansatte har hele tiden stått på at dette var ment som en fleip. Etter at NJ og A-pressens konserntillitsvalgte kom inn i saken, fastholdt Nordberg at episoden kvalifiserte til en skriftlig irettesettelse.

Nordberg sier til Journalisten at Ledal ved tre anledninger oppfordret IT-sjefen til å sabotere dataanlegget. IT-sjefen skal også være tilbudt 5.000 kroner for handlingen, men det er uenighet om hvem som kom med tilbudet.

– Vi har behandlet saken meget nøye og godtatt Ledals og de ansattes forklaringer om at det var ment som fleip. Saken var meget ubehagelig, spesielt ble den oppfattet slik av IT-sjefen, og endte med at en samlet ledergruppe mente at en irettesettelse var en passende reaksjon. Men personalsaken gjaldt også andre forhold under og før streiken, sier Nordberg.

Tilbud om gå før tiden

Et annet forhold som har skapt strid, er at Rolf Nordberg har innkalt de ansatte til såkalte medarbeidersamtaler. Nordberg har i epost til de ansatte understreket at noe av hovedpoenget med samtalene er å få det han kaller en konstruktiv dialog med den enkelte.

Han skriver 11. juli: «Siden jeg kommer til å fortsette som sjefredaktør, blir et hovedpunkt i samtalene den manglende tilliten til meg og de konsekvenser den enkelte eventuelt vil trekke av det. Jeg kommer ikke til å stille meg i veien for dem som eventuelt ikke ønsker å jobbe på samme lag som meg, og vil se med romslighet på eventuell nedkorting av oppsigelsestid.»

Etter at eposten vakte sterke reaksjoner blant de ansatte utover dagen, sendte han en ny epost etter arbeidstid samme dag, der han skriver at det kan virke som om det er oppstått en misforståelse om saken, og hevder at det kun dreier seg en «en form for uformell «medarbeidersamtale» for å utveksle nyttig og gjensidig informasjon i kjølvannet av en tung måned.»

Nordberg skriver nå at «de som eventuelt har oppfattet invitasjonen som om jeg/ledelsen vil vurdere å si opp folk, har fullstendig misforstått dette.» Han ønsket å diskutere framtiden og få en oversikt over hvilken stab han eventuelt disponerer.

Ubehagelige samtaler

Ansatte sier til Journalisten at disse samtalene er blitt oppfattet som svært ubehagelige, mens Nordberg på sin side sier at det har foregått i en hyggelig og oppklarende tone. Flere av medarbeiderne skal ha uttrykt glede over samtalene, sier han.

Etter at de første personalsamtalene var avholdt, ble det enighet mellom NJ og MBL om nærmere regler for medarbeidersamtaler i Glåmdalen. Samtalene skal gå sin gang, men den enkelte medarbeider gis anledning til å ha med seg en kollega, alternativt en annen rådgiver, og at dersom samtalen utvikler seg på en uønsket måte, kan arbeidstaker umiddelbart trekke seg fra samtalen, og at samtalen i så tilfelle først gjenopptas når MBL og NJ kan bistå partene.

Avviklingen av disse personalsamtalene er en del av det Arbeidstilsynet nå har til vurdering.

Powered by Labrador CMS