Nedbemanningsprosessen er over, og Dagbladet jobber nå med å få puslebitene på plass i den nye organisasjonen. Men det er ingen nedbemanningshistorie med lykkelig slutt Dagblad-medarbeiderne forteller om.
Særlig sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen og utviklingsredaktør Gunnar Bleness får dårlige karakterer for sin opptreden i nedbemanningsprosessen.
Det hviskes om «skandaløs personalbehandling» og en «skremmende inkompetent» ledelse. Mange tør ikke framføre kritikken i offentlighet, men kulturavdelingens Harriet Eide setter ord på den frustrasjonen mange av journalistene føler:
– Vi er lite imponert over ledelsens personalbehandling. Vi er helt utmattet, og siste rest av arbeidsglede er i ferd med å forsvinne, sier hun.
Galt fra første dag
Mange viser også til Arvid Brynes skarpe kritikk som en korrekt situasjonsbeskrivelse. Veteranen som nylig forlot avisen sa til Dag og Tid at «eg har ikkje sett maken til billigsal av ei god merkevare som det Dagbladet-leinga har gjort. Dei kan ikkje skjøna noko som helst om kva som trengst for å vera ei leiande kultur- og kommentaravis».
– Prosessen gikk helt galt fra første dag, og Brynes kritikk er helt berettiget. Bortsett fra at det ikke bare er kultur- og kommentaravisen som ødelegges. Han kunne ha tilføyd at også nyhetsjournalistikken rammes, sier Dag Solberg, mangeårig journalist i Dagbladet.
Knallhard prosess
En vesentlig del av kritikken gjelder bruken av Boston Consulting Group (BCG). Sjefene stolte blindt på «blårussens» tall, heter det, mens de var døve for de ansattes kommentarer og innspill.
Ledelsen sies å ha tråkket på den sterke følelsen journalistene har for Dagbladet.
– Det er ingen tvil om at det har vært en knallhard prosess, og at veldig mange medarbeidere har vært skuffet og såret. Verst har det nok vært for de litt eldre som har jobbet lenge i avisen, sier Anders Hagen.
Hagen tok sluttpakke i sommer og jobber i dag i Aftenposten, men understreker at han for sin egen del ikke føler seg dårlig behandlet.
Sjokkerende
Fredag 13. mai er blitt stående som symbolet på selve elendigheten. Det var den dagen Eriksen og Bleness for alvor svingte øksa over redaksjonen.
– Måten de formidlet sitt budskap på var sjokkerende. Og det er symptomatisk for ledelsen at de virkelig dårlige nyhetene gjerne kom seint en fredag eller før helgedag, sier Arvid Bryne.
Fotograf Rune Myhre, som også har tatt sluttpakke, hevder at ledelsen framsto kynisk 13. mai.
– Det virket nærmest som om de var glade for å bli kvitt noen. I stedet for å beklage at så mange måtte slutte, snakket de bare om hvor bra alt ville bli etterpå! De kunne jo i det minste sagt at det var vemodig å måtte kvitte seg med så mange arbeidstakere.
Ønsker unge vikarer
– Ledelsen har jublet hver gang en medarbeider har søkt sluttpakke. Det har vært en helt absurd situasjon, og ledelsens oppførsel er noe av det verste jeg har sett i arbeidslivet, sier Arvid Bryne.
Den tidligere utenriksredaktøren gikk av med pensjon i månedsskiftet august/september.
– Min redaksjon behandlet meg med respekt til siste dag. Jeg ble feiret, i skarp kontrast til mange av de andre som har måttet gå, sier Arvid Bryne.
Harriet Eide fortsetter:
– De ønsker å kvitte seg med flest mulig medarbeidere for å slippe sosiale utgifter. Det de ønsker er å få unge, villige og billige vikarer som ikke tør klage og som gjør det de blir befalt. Det er sjokkerende å være vitne til.
Bekymring for framtida
Mange uttrykker også sjokk over ledelsens manglende tilstedeværelse når folk slutter. Det vises til flere som ikke h ar fått noen form for beklagelse eller takk for innsatsen.
– Personalbehandlingen i Dagbladet har alltid vært dårlig, men aldri så dårlig som i dag. Den står til stryk, sier Dag Solberg.
Likevel lover ansatte å brette opp armene og stå på for Dagbladet. Men langt fra alle er optimistiske. Journalist Tom Stalsberg er bekymret for morgendagens Dagbladet:
– Selv om det er kort tid før den nye organisasjonen skal være på plass, aner ingen av oss noe om den nye avisen, annet enn at det virker som kommentar, utenriks og kultur nærmest blir marginalisert. Dagbladet skal og må være best på disse tre kjerneområdene. Det hadde vært en fordel dersom ledelsen hadde hatt en journalistisk plan vi kunne forholde oss til. Vi savner en journalistisk visjon for morgendagens avis.