Bergo vant over A-pressen
Oslo tingrett mener BA-redaktør Olav Terje Bergo og ni andre tvangsinnløste aksjonærer skal ha 35 prosent mer enn A-pressen betalte dem.
I 2004 besluttet styret i A-pressen å tvangsinnløse 40.000 aksjer. Innløsningen skjedde etter at eierne i Telenor, Fagbevegelsens Investeringsselskap og Fritt Ord kjøpte ut finske Sanoma for 155 kroner per aksje. Samtidig ble det framsatt et tilsvarende, pliktig tilbud til de resterende aksjonærene.
Ti minoritetsaksjonærer, med Bergensavisens redaktør Olav Terje Bergo i spissen, aksepterte ikke den tilbudte prisen på 155 kroner per aksje. Til sammen representerte de 0,45 prosent av alle A-presseaksjene. Da A-pressen fastholdt pristilbudet og gjennomførte tvangsinnløsning av aksjene, gikk Bergo til sak mot sin egen eier.
Millionpåplussing
I sin slutning i skjønnssaken fastsetter Oslo tingrett prisen til 210 kroner, det vil si en påplussing med 35,5 prosent. A-pressen må dermed betale 2,2 millioner kroner ekstra, pluss renter, for de tvangsinnløste aksjene. I tillegg må konsernet dekke 1,1 millioner kroner i saksomkostninger til saksøkerne.
BA-redaktør Bergo eide 75 prosent av de tvangsinnløste aksjene, og ble betalt 4,6 millioner kroner. De ti minoritetsaksjonærene, blant dem også den kjente medieinvestoren Odd Reidar Øie, mente at den reelle verdien kan ha vært dobbelt så høy. Et slikt prisnivå er Oslo tingrett ikke enig i. Men rettens avgjørelse vil gi Bergo 1,6 millioner mer, pluss renter fra 2004, dersom den blir stående.
I sympati med Bergo
– Rettslig sett en dom i tråd med det jeg ventet, med medhold på så å si samtlige punkter. Verdivurderingen og saksomkostningen vil jeg gjerne se nærmere på i samråd med Deloitte, som gjorde verdivurderingen, og advokaten, sier Bergo.
Odd Reidar Øie har følgende melding til Journalisten:
– Jeg hadde bare en liten andel av de tvangsinnløste aksjene, og ville ikke gått videre med saken hvis det bare gjaldt meg. Grunnen til at jeg gikk med var at jeg har sympati med redaktøren i Bergensavisen. Han lånte jo over pipa for å støtte A-pressen, og så får han nakkeskudd etterpå. Bergo er en flink redaktør, som har stått veldig på og ytt Bergens Tidende mer motstand enn noen andre.
I domsslutningen i skjønnssaken mellom de ti minoritetsaksjonærene viser tingrettsdommer Espen Lindbøl og meddommerne Gunnar Arthur Dahl og Tor Hjelmaas Larsen til at Sanoma vurderte A-pressens verdi til inntil 235 kroner per aksje. Det bekreftet en representant for selskapet under skjønnssaken.
Vurderer anke
A-pressen har mulighet til å anke tingrettsdommen til lagmannsretten innen en måned. Konsernsjef Even Nordstrøm kan foreløpig ikke si noe om det er aktuelt å anke.
– Jeg har registrert at dommen foreligger, men har bare så vidt rukket å skumme gjennom den selv. Nå vil vi vurdere dommen og domspremissene i samråd med vår advokat, og se på hva vi videre vil gjøre.
– Er du skuffet?
– Jeg vil ikke kommentere saken, utover det jeg har sagt, sier Nordstrøm.
De øvrige minoritetsaksjonærene som gikk til sak mot A-pressen er Dag Solheim, Ellen Paulsen, Amble Investment AS (eid av Odd Reidar Øie), Bjørum AS, Inger Aasebø Nilsen, Vidar Øie Nilsen, Ola Rustad AS og Kirsten H.Ø. Smeby.
Flere nederlag
Dommen representerer nok et sviende nederlag for A-pressen. De siste åtte årene har Konsernet forsøkt å sikre seg flertallet av aksjene i Halden Arbeiderblad, og trodde kampen var vunnet da lokale aksjonærer sa seg villig til å selge et tilstrekkelig antall aksjer. Men styret i HA grep inn og brukte sin forkjøpsrett, og A-pressen har tapt en rekke rettssaker om aksjene. Den ene av to rettstvister i Halden er nå anket inn for Høyesterett.