– Bare et fristed for sjikane

Medievokter godtar ikke nettdebatter som fristed uten etikk. Kritiserer VG Netts redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gunnar Bodahl Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk og mangeårig kritiker av overtramp og tekstreklame i pressen, aksepterer ikke argumentasjonen store nettaviser som VG Nett og Dagbladet.no bruker for å slippe fram lesermeninger uten forhåndsredigering.

Bare tull

– Torry Pedersen kan ikke lenger få stå uimotsagt når han framstiller nettdebatten som et forum der de som ikke blir invitert i tv-studio kan ytre seg og et framskritt for demokratiet, sier Bodahl Johansen til Journalisten.

– Dette er jo bare tull, sier han om begrunnelsen VG Netts redaktør har brukt for å redigere debatten i etterhånd. Nettdebatten er mange ganger bare et fristed for sjikane.

Bodahl Johansen understreker at uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg, der Agderposten ble felt for å ha gjengitt nettrykter om Start-trener Stig Inge Bjørnebye, ikke egentlig handler om nettdebatt.

– PFU føler seg bundet at Vær Varsom-plakaten, der nettavisene har fått lov til å redigere debatten i ettertid, sier fagmedarbeideren.

Etisk refleksjon

Selv mener han plakatens nåværende ordlyd er uholdbar og har fått veldig uheldige følger.

– Den tilsidesetter redaksjonenes etiske refleksjon og skaper et område der redaktører og journalister ikke er bundet av retningslinjene de må følge ellers. Hva blir det neste som skal unntas, leserbilder av folk på byen en lørdagskveld, spør Bodahl Johansen.

Selv om PFU ikke tok stilling til forhåndsredigering av nettdebatter på siste møte, har en rekke kommentatorer tolket uttalelsen som et steg i retning av strengere retningslinjer. Redaksjonen i Dagbladet.no har reagert mot denne stemningen i en felles uttalelse i dag. Bodahl Johansen hadde ikke rukket å lese uttalelsen da vi snakket med ham.

Følg papirreglene

Han mener det er blitt mye sterkere press mot den uredigerte nettdebatten etter Bjørnebye-saken og nettsjikanen mot Madeleine Cederström.

– Jeg vet ikke om nettdebatten er blitt verre eller bedre i det siste, men oppmerksomheten om personangrep er åpenbart blitt sterkere.

Bodahl Johansen mener det er på tide at nettavisene følger anbefalingene fra PFU for leserinnlegg i avisene: Innlegg med personangrep bør være utstyrt med innsenderens fulle navn.

– Hvis man bare krever det, har man tatt et langt skritt i riktig retning.

Powered by Labrador CMS