Ingen Muhammed-karikatur i Norge
Norske aviser følger med på det som skjer i Danmark, men foreløpig har ingen av de store revurdert å publisere den kontroversielle Muhammed-karikaturen.
– Vi har ikke sett det som mer aktuelt å publisere tegningen i dag enn vi vurderte det den gangen. Vi velger å vise vår avsky for de truslene som er framsatt mot den danske tegneren Kurt Westergaard gjennom det vi skriver om saken i avisen, heller enn å gjøre det på en måte som åpenbart oppleves som en fornærmelse av mange, sier VGs sjefredaktør Bernt Olufsen.
Dansk solidaritet
Da konflikten rundt Westergaards Muhammed-karikatur raste som verst for to år siden, valgte nesten samtlige norske medier å la være å publisere tegningen. Noen aviser hadde riktignok publisert den på et tidligere tidspunkt, men da Jyllands-Postens publisering førte til omfattende demonstrasjoner og flaggbrenning i mange islamske land, valgte alle toneangivende norske medier å ligge lavt.
Nå er konflikten blitt aktualisert gjennom drapstruslene mot Westergaard. Men selv om minst elleve danske aviser i dag trykker tegningen, i solidaritet med Westergaard, så velger norske aviser fortsatt å stå på sin beslutning om ikke å publisere tegningen. Det viser en liten ringerunde som Journalisten har foretatt til noen av de større norske avisene.
Følger nøye med
– Vi trykket tegningen før situasjonen oppsto, og vi har hatt diskusjonen også etter januar 2006. Men vi har så langt ikke sett noen grunn til å forandre syn, og vi ser ikke noe grunnlag for å gjøre det nå heller, sier sjefredaktør Hans Erik Matre i Aftenposten.
Også Stavanger Aftenblad var blant dem som publiserte tegningen før konflikten oppsto, men sjefredaktør Tom Hetland har ikke sett noen grunn til å gjøre det etterpå.
– Vi følger med på situasjonen, og hadde en diskusjon rundt det seinest i dag. Å vise solidaritet med de danske avisene kan være et argument for publisering, men det må vurderes oppimot hvor klokt det vil være. Det kan jo tenkes at en publisering skaper en konflikt i Norge som vi så langt ikke har hatt, og vi ønsker ikke å bidra til en uheldig «oss mot dem»-situasjon, sier Hetland og tilføyer:
– Men vi følger med fra time til time.
Følger med gjør også Dagbladet, hevder avisas redaktør Anne Aasheim.
– Vi gjør en løpende vurdering av saken. Det er ingenting i veien for å publisere Muhammed-tegningene, men velger vi å gjøre det, må det ha journalistisk relevans. Vi vurderer denne saken på helt vanlig måte, sier Aasheim.
Nyhetspoenget avgjør
Mens nesten ingen norske medier publiserte Westergaards tegning etter at konflikten oppsto, gjenga flere den svenske kunstneren Lars Vilks framstilling av profeten Muhammed som hund. Blant dem var Bergens Tidende, men heller ikke de mener det er aktuelt å publisere Westergaards tegning.
– Vi har en omtale om den aktuelle situasjonen i Danmark i dagens avis, uten tegning. Vi har selvsagt diskutert problemstillingen, men for oss er det uaktuelt å trykke tegningen i en slags protest. Men hvis vi vurderer nyhetspoenget som større enn belastningen ved å fornærme noen, så vil vi publisere tegningen, sier sjefredaktør Einar Hålien.