Alle får betalt for stoffdeling i A-pressen

Tillitsvalgte er overveiende positive til fri flyt-avtale i A-pressen, som tilbyr alle sine 700 redaksjonelle medarbeidere et standard vederlag på 4.500 kroner i året.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Avtaleforslaget (se faktaramme) om utveksling av alt produsert stoff i A-pressen ble presentert på en samling for tillitsvalgte i konsernet mandag. NJ-utvalget som har forhandlet fram avtalen anbefaler at redaksjonsklubbene i A-pressen slutter seg til den.

Merethe Ekanger fra Nordlys, Thomas Hildonen fra Avisenes Nyhetsbyå og Dag Hellesund fra Bergensavisen deltok på samlingen i Norsk Journalistlags lokaler. Også de er positive.

– Forhandlingsutvalget har gjort en god jobb, og avtalen ser grei ut. Det skjer allerede mye deling av stoff, ikke minst på nett, sier Ekanger, som sitter i A-pressens konsernstyre.

Ut i pluss

– Samlet sett for BAs drøyt 40 redaksjonelle medarbeidere medfører avtalen at vi kommer ut i pluss. Problemet er at åtte av dem i fjor tjente opp mot 10.000 kroner hver på å selge stoff via Avisenes Nyhetsbyrå. Det er problematisk at vi ikke fikk gjennomslag for å få med ANBs penger, sier Hellesund.

– Jeg ser behovet for at alle A-pressebedriftene får tilgang på godt lokalstoff, og alle tjener på at det blir enklere å få tilgang til stoffet. Jeg forventer at ANB med sin kompetanse på å innhente, tilrettelegge og distribuere stoff får en sentral rolle i dette arbeidet, sier Hildonen.

Klubbene må si ja

Nå skal avtalen vurderes av den enkelte redaksjonsklubb. A-pressen forutsetter at alle slutter seg til. Dersom det blir ja, vil A-pressen som følge av standardvederlaget sikre seg fri utnyttelse av tekst, bilder og lyd for 3,1 millioner kroner i året. Det er ventet at avtalen i tilfelle vil tre i kraft mot slutten av første halvår.

A-pressen er spesielt interessert i å utveksle det redaksjonelle stoffet på nett. Konsernet har varslet en sterkere sating på nett, både når det gjelder egne nettaviser og Mediehuset Nettavisen. Sistnevnte skal i framtiden fungere som A-pressens nasjonale nyhetsportal, i samarbeid med Egmont og TV 2.

Tilleggsvederlag

Standardbeløpet går til alle, også deskmedarbeidere og andre som ikke produserer stoff. I tillegg åpner forslaget for at medarbeidere som bidrar med mye kan komme opp i 10.500 kroner årlig.

Fri flyt-avtalen er inspirert av den såkalte Kysten Rundt-avtalen i Media Norge-avisene. Der får redaksjonelt ansatte 4.000 kroner i standard vederlag, mens enkelte medarbeidere som produserer spesialstoff kan komme opp i 22.000 kroner årlig.

Fri flyt-avtalen skal erstatte en rekke tidligere stoffutvekslingsavtaler i A-pressen. Vederlaget til medarbeiderne som omfattes av slike lokale avtaler, de beste avtalene ligger på 5.000 kroner i året, får pengene omgjort til personlige tillegg. Fri flyt-vederlaget kommer på toppen av dette.

Usikkerhet

Diskusjonen om avtaleforslaget ble preget av en viss usikkerhet om konsekvensene av at alle medier i A-pressen skal få utnytte stoffet som produseres i de om lag 75 redaksjonene.

– Det er skummelt at vi ikke vet hvordan stoffet skal gjøres tilgjengelig for andre, sa June Persdatter Martinsen fra Hadeland. I likhet med andre fryktet hun at fri flyt kan undergrave lokalavisenes konkurransesituasjon, dersom konkurrenter innen samme konsern skal få tilgang til alle nyhetskataloger og legge ut stoffet samtidig.

– Blir ikke idioti

Faglig sekretær i NJ, Stein Larsen, som har ledet utvalget som har forhandlet fram avtalen med A-pressen, svarte at han ikke tror dette kommer til å bli noe problem.

– Det er et redaktør- og utgiveransvar å avgjøre hvilket stoff som skal utveksles. Det gjelder jo allerede i dag, uten fri flyt-avtale. I avtalen heter det dessuten at den enkelte redaktør har anledning til å unnta stoff. Jeg har problemer med å se at idiotiet skulle innføres i A-pressen sammen med denne avtalen. Jeg ser ikke grunn til bekymring for at redaktørene skulle undergrave sin egen bedrifts situasjon, sa Larsen.

Men det er uansett lite aktuelt å opprette en stor, felles database for alle sakene som produseres daglig, forsikret flere.

Powered by Labrador CMS