Kokkvold: Varsom-plakaten blir uendret
Presseforbundets generalsekretær gir opp kampen for redigerte nettdebatter. Jon Bings bok om ansvar på nett presentert i går.
Jon Bings bok «Ansvar for ytringer på nett – særlig om formidlerens ansvar» ble presentert på et seminar i Aschehoug forlag i går. Professoren ved Institutt for rettsinformatikk drøfter en rekke sentrale juridiske og i tillegg noen presseetiske spørsmål.
Per Edgar Kokkvold satt i panelet som diskuterte hva nettet betyr for ytringsfrihet og redaktøransvar. Reaksjonene fra salen tydet på at skepsisen til uredigert nettdebatt er stor. Men Kokkvold mente det var fåfengt å håpe på en revisjon av Vær Varsom-plakaten med pålegg om å gjennomgå all nettdebatt før publisering.
Bevegelse
– Det er ikke realistisk å regne med at et flertall i Norsk Presseforbunds styre de nærmeste år vil kreve forhåndsredigering av digital meningsutveksling, sa Kokkvold i sin introduksjon av Bings bok.
Han understreker at det heller ikke var realistisk å regne med et pålegg om forhåndskontroll da VVP ble revidert i 2005. Plakaten uttrykker konsensus, og det er ganske uaktuelt å tvinge et mindretall i pressen. Kokkvolds anliggende er først og fremst å holde debatten levende så ikke standardene synker og redaktørrollen undergraves, sier han til Journalisten.
Samtidig er også Kokkvolds standpunkt i en smule bevegelse.
– Jeg er etter hvert kommet til at det fins flere muligheter. Hvis man, som VG Nett, demonstrerer at man har kontroll med nettdebatten hele døgnet og registrerer deltakerne via epost eller mobiltelefon, ser det ut som om det lar seg håndtere.
Usensurert
Kokkvold har likevel ikke sluttet å kritisere det han ser som redaksjonell ansvarsfraskrivelse, og spurte syrlig om neste steg etter å ha overlatt ansvaret for å varsle lovbrudd i nettdebatten til leserne, blir å overlate hele ansvaret innholdet til mediebrukeren.
– Det er bekymringsfullt når redaktører nå snakker om usensurerte medier som om idealet var aviser og blader uten redaksjon. Kravet om usensurert informasjon er en gedigen undergravelse av journalistisk kvalitet. Det er makt uten ansvar, mener generalsekretæren.
Lovskisse
Redaktørforeningens generalsekretær Nils E. Øy svarte fra sin panelplass på Kokkvolds venstre side at ingen redaktør har nektet å la nettinnlegg bli behandlet i Pressens Faglige Utvalg. Samtidig mente han det er bra at medienes makt nå kommer under press fra brukerne.
Redaktørforeningen la sist uke fram en skisse til ny lov om medieansvar. Skissen er utarbeidet av Øy, og inneholder blant annet nye forslag om ansvar for brukerskapt innhold. Der markeres et ansvar for nettytringer hvis redaktøren har gitt kilden anonymitetsvern, hvis man ikke oppgir identitet på forlangende av politi eller domstol ved lovstridige ytringer, eller hvis redaktøren ikke straks fjerner lovstridig innhold på krav fra den krenkede eller domstol.