– Escenic til verden
Nettavis-gründer Knut Ivar Skeid skal bringe Escenic til hele verden i konkurranse med open-source plattformer.
Knut Ivar Skeid er kjent som en av Nettavisens tre gründere. De fire siste årene har han jobbet for BrynhildsenWoldsdal (nå 20/20 Communications). Torsdag ble det klart at han skal lede Escenic, selskapet som produserer publiseringsplattformer for nett.
– Ut i verden
– Hvordan skal du gripe an denne jobben?
– Jeg hatt ulike lederjobber i forskjellige medieorganisasjoner i flere tiår, og det er jo samme bransjen vi jobber overfor. Og så jeg har kontaktnettet som kommer til stor nytte, sier Skeid til Journalisten.
Han forteller at sammen med kunnskapen i selskapet skal de styrke salg og markedsføringen, og så skal det fokuseres mye internasjonalt.
I Norge er bruker bedrifter som Aftenposten, dn.no, E24, NA24, Nettavisen og A-pressen publiseringsplattformen.
– Nettavisen var en veldig tidlig og veldig viktig kunde, men Escenic har veldig mange store kunder, sier Skeid.
Det pågår nå forhandlinger om eierskapet til selskapet. Dersom alle biter faller på plass blir Escenic overtatt av Vizrt. Kundebasen til grafikkselskapet kommer til å bli viktig for Escenic.
– Det å komme seg inn i den kundebasen vil være enormt viktig for oss, sier Skeid som mener at også grafikkompetansen vil bidra til endringen av journalistiske metoder og presentasjon på sikt.
– Døde trær
– Ser man lengre nedover veien til digitalpublisering, med Vizrts grafikkteknologi, vil metodene som brukes i journalistikken på nett skille lag med nyheter på døde trær (papiravisene red. anm.). Det vil gi helt nye muligheter til å bringe ut budskap. Det er et fremtidsperspektiv som bør ligge i alle nyhetsorganisasjoners planlegging, sier Skeid.
Open source-publisering er gratis for brukerne, i betydningen ingen lisenskostnad. Det kan bli en av utfordringene til Skeid og Escenic. I Norge benytter blant andre ABC Nyheter seg av open source, Journalisten er også på vei over til en plattform basert på åpen kildekode.
– Gratis eller ikke
– Er det så mange da? Det finnes open source-løsninger, men problemet er at det er vanskelig å få support på dem. Og til nå har det ikke vist seg at de har det samme fleksible tilbudet vi kan gi. Så det ser jeg ikke på som en aktuell problemstilling. De som legger ut gratis krever også en avgift for support, så det ser jeg bare på som en annen betalingsmodell enn vår, sier nettgründeren.
– Blir det Escenic til verden når du tar over?
– Det er et produkt verdensklasse på digitalpublisering og community-bygging, så slik sett er det et produkt for hele verden, avslutter Skeid.
Skeid er både eier og styreleder i 20/20 Communications, noe han har planer om å fortsette med.