Montgomery kan spare millioner

Mecom kan trimme budsjettet ytterligere i Danmark med programvare basert på åpen kildekode, men det stilles spørsmål ved sikkerheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lisbeth Knudsen, sjef for Mecom-eide Berlingske Officin, bekrefter nå, som Journalisten tidligere har antydet, at Berlingske vurderer gå over til gratis programvaren Drupal for nettpublisering.

– Vi driver en del av våre siter på Drupal. Sportsportalen vår, www.sporten.dk, som vi lanserte sist torsdag, er utviklet i Drupal. Det kommer vi til å gjøre mer av. Vi er i en prosess hvor vi vurderer fremtidige nettløsninger og skal ta en beslutning om dette senere i år. Så langt har vi valgt Drupal for en del av våre mindre siter og SAXoTECH online for de større, sier Knudsen til Journalisten.

Berlingskes nylanserte sportsportal integrerer innhold blant annet fra aviser som Berlingske Tidende, Danmarks eldste morgenavis, tabloiden B.T. og gratisavisen Urban.

Dyrt og dårlig?

– Jeg tror mye av grunnen til at Berlingske vurderer Drupal er at de er desperate etter å komme seg vekk fra SAXoTECH Online. Det er et behov jeg forstår svært godt, sier Henning Sund i Edda Interaktiv.

Flere redaksjonelle kilder Journalisten har vært i kontakt med, sier prisen på SAXoTECH online er veldig høy i forhold til kvaliteten og at det er stor misnøye med programmet, som oppleves som tungrodd. I februar paralyserte SAXoTECH alle Edda Medias aviser, da serverproblemer i USA gjorde at avisene ikke kunne oppdatere nettsidene sine.

– Det er veldig mye penger å spare for Berlingske hvis de kutter ut SAXoTECH, sa Nikolai Thyssen i danske Information, som har utviklet nettsiden i Drupal, da Journalisten snakket med ham tidligere i vår.

Edda Media skeptisk

Men Henning Sund i Edda Interaktiv, ville vært skeptisk til å velge et nettpubliseringsverktøy basert på åpen kildekode.

– Jeg føler ikke at sikkerheten i Drupal er dokumentert godt nok, vi ønsker oss en leverandør som kan ta et ansvar for dette. En slik leverandør får vi ikke med Drupal, sier han, og legger til:

– Vi er i en prosess hvor vi ser på hva journalister og redaktører ønsker av funksjoner i form av statistikk, bildekomponenter osv. Hvis man velger løsninger basert på åpen kildekode kan man bygge disse komponentene selv, men de foreligger ikke fra før av i Drupal, så det vil medføre betydelige ekstra kostnader å utvikle.

Innen Berlingske-konsernet har AOK.dk, en byguide for København som nå også skal eksporteres til Berlin, allerede utviklet mange ekstrafunksjoner i Drupal ved hjelp av et østeuropeisk programmeringsselskap.

ABC Nyheter sverger til Drupal

Bjørn-Olav Strand, produkt- og utviklingssjef i ABC Nyheter, den største nyhetssiden som kjører på Drupal i Norge, deler ikke Sunds bekymring for sikkerheten.

– Hvis du ser på programvare med lukket kildekode som Windows, så er heller ikke det uten sikkerhetsfarer. Problemstillingen sikkerhetsmenneskene aldri blir enig om er hvorvidt sikkerheten blir bedre om noen få går gjennom hvor godt sikret mot hackerangrep programmet er, som med lukket kildekode, eller om mange gjør det, som med åpen kildekode, sier Strand. Han presiserer at ABC Nyheter ikke har opplevd systematiske hackerangrep på nettplattformen sin og stoler på sikkerheten.

– ABC kjører alt vi kan på åpen kildekode, videreutvikler de funksjonene vi trenger som ikke foreligger fra før, og fôrer det tilbake til Drupal-samfunnet. Vi opplever Drupal som en bra og robust tjeneste som dekker våre behov. Med det har vi kontroll på ‘trykkeriet’ vårt, sier Espen Udland, administrerende direktør og ansvarlig redaktør i ABC Nyheter.

For ordens skyld: Journalisten er også i ferd med å utvikle en Drupal-plattform for nettsiden sin.

Powered by Labrador CMS