Harald Stabell representerer Lars Lillo Stenberg og Andrine Sæther. Foto: Birgit Dannenberg
Stabell: – Grovt overtramp av Se og Hør
HØYESTERETT (Journalisten): Høyesterettsadvokat Harald Stabell mener Høyesterett skal kaste anken fra Se og Hør og opprettholde dommen fra lagmannsretten.
– Journalisten er ansvarlig for reportasjen og dette er forsettlig og grov overtramp, sa Harald Stabell i Høyesterett. Stabell er advokaten til kunstnerparet Andrine Sæther og Lars Lillo Stenberg og argumenterte for at Høyesterett skulle opprettholde dommen fra lagmannsretten.
Ikke offentlige personer
Bakgrunnen for saken er at paret saksøkte Se og Hør etter at bladet laget en reportasje fra bryllupet deres med bilder fra selve vielsen.
– Verken Sæther eller Stenberg er offentlige personer selv om de er allment kjente i kraft av sine yrker. Dette slutter lagmannsretten seg til, argumenterte Stabell.
Samtidig understreket han at argumentasjonen om allmennhetens interesse ikke holdt mål i denne sammenheng.
– Det var ikke noe i oppslaget som kunne lede til samfunnsdebatt. Det anføres at det ikke kan være tvilsomt at det verken har allmenn interesse eller bidrar til debatten, sa Stabell og viste til dommen i lagmannsretten.
– Forkast anken
Se og Hørs advokat Helle mente at Se og Hør-forlaget, Odd J. Nelvik, journalist Anders Stavseth og fotograf Morten Krogh skulle frifinnes og at motparten skulle betale deres rettsomkostninger på flere hundre tusen kroner. Det avviste Stabell blankt.
– Anken må forkastes, og de må betale saksomkostninger, sa han.
Ytringsfrihet mot personvern
I sin prosedyre viste Stabell til doktoravhandlingen til førsteamanuensis Bjørnar Borvik ved juridisk fakultet ved Universitet i Bergen. Avhandlingen tar for seg blant annet Big Brother-dommen og Caroline-dommen. Stabell mener denne avhandlingen er viktig for saken til Sæther og Stenberg.
– Det er fordi den problematisere noe som ikke har vært det i særlig grad før – sensitivitetsgrad – om det er privatlivets fred eller ei sett i forhold til rettsproblematikk. Iblant annet Caroline-saken er det ikke stilt noe sensitivitetsgrad. Så det blir spennende å se om vi skal stille det her, sier Stabell til Journalisten.
Saken stiller på mange måter spørsmålet om hva som skal gå først – ytringsfrihet eller personvern.
– Det er det dreier seg om, hva som skal være tillatt å gjengi ved foto og reportasje, sier Stabell.
– Du sa at journalisten til Se og Hør har gjort et grovt overtramp. Hva mener du med det?
– Jeg mener det er medvirker ansvar her. Det er grovt, de er klar over hva de gjør og deltar i et teamarbeid, svarer advokaten.
Begrenser pressefriheten
Den siste tiden har det vært hevdet at en eventuell dom i Høyesterett mot Se og Hør vil begrense ytringsfriheten. Det er ikke Stabell så sikker på.
– Nei, det den vil gjøre er å begrense underholdningsjournalistikken som ikke er av allmenn interesse og det synes jeg er bra, for der må alle ha mulighet til personvern. Er det personlige forhold, er det personvernhensyn og privatlivets fred som skal gjelde.
– Jeg tror ikke dette får noen betydning for norske medier utover Se og Hør, og kanskje VG. Det vil føre til en liten begrensning for noen. Men jeg tror det vil være bra for journalister og journalistikken å kunne konsentrere seg om viktigere ting enn å invadere et bryllup.