– Pressens selvjustis blir kraftig truet

Informasjonsrådgiver mener mediene har seg selv å takke dersom kulturministeren etablerer et medieombud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag tok kulturminister Trond Giske til orde for å etablere et statlig medieombud.

– Dersom Trond Giske får gjennomslag for å etablere et statlig medieombud, så vil det være den mest radikale endringen i norske presses historie. Fordi, norsk presses hellige prinsipp om selvjustis blir kraftig svekket, sier informasjonsrådgiver og tidligere journalist Jarle Aabø.

Skylder på nettdebatt

Aabø mener at ombudet, dersom det blir opprettet, vil påvirke både Pressens Faglige Utvalg og de øvrige presseorganene.

– Det som skjer er at pressens selvjustis blir kraftig truet, og et medieombud vil veie tungt i debatten om publisering.

Aabø mener det er spesielt nettdebatten som har vært en forløsende faktor for at Giske lufter ideen. Statsråden sa til Journalisten tidligere i år at han har vært engstelig for utviklingen i nettdebatten.

– Dette kan norske redaktører takke seg selv for. Gjennom behandlingen av nettdebatten og bestemmelsene i Vær Varsom-plakaten om at debatten skal være uredigert og fri, så har mediene åpnet for at maktpolitikere som Trond Giske, på en godt begrunnet måte, kan lansere et medieombud.

Fornuftig

Tidligere journalist og nå informasjonsrådgiver Asle Skredderberget i 20/20 Communications har tatt til orde for et sterkere PFU. Han ser ikke bort fra at et medieombud kan bidra til dette.

– I utgangspunktet høres det fornuftig ut med medieombud. Jeg er positiv til å styrke posisjonen til PFU, om det går gjennom PFU eller en ombudsmannsordning er ikke det viktigste, sier han.

Spesielt med den nye hverdagen mediene befinner seg i mener han et medieombud kan bistå.

– Som journalist tenkte jeg aldri på hvor tøft det var å være i kontakt med mediene. For en journalist er det dagligdags. For en som ikke er vant til det, oppleves det som stressende, spesielt om du ikke kommer til orde, blir feiltolket eller det blir lagt ord i munnen din. Kan et ombud hjelpe enkeltpersoner med det, så er det positivt.

Aabø mener at mannen i gata vil forstå et grep som et medieombud.

– Begrunnelsen hans er adekvat og jeg tror han vil få stor forståelse blant menigmann for et slikt grep, selv om det åpenbart vil skade den frie norske pressen. Og hva veier tyngst i folks bevissthet, Pressens Faglige Utvalg eller et statlig ombud?

Powered by Labrador CMS