Foto: illustrasjon.
Vil gi slettehjelp på nett
Bistand til å fjerne personopplysninger trengs, mener Personvernkommisjonen.
Kommisjonen publiserte i dag sin første delrapport (pdf) om medier og personvern. Der foreslås det blant annet å utrede et eget organ for nettytringer, særlig rettet mot medier uten redaktør, fortalte kommisjonsmedlem Gisle Hannemyr på Norsk Redaktørforenings høstmøte i Oslo.
Hensikten er å gi råd til bloggere og andre aktører om nettetikk, og bistand til dem som mener personvernet deres blir krenket.
Se
gruppebloggen fra Høstmøtet
Vern mot overgrep
Personvernkommisjonen har siden mai i fjor, på oppdrag fra regjeringen, sett på utfordringene for personvernet i ulike sektorer, deriblant mediesektoren. «Medier og personvern»-rapporten inneholder en rekke konkrete forslag som skal bidra til å verne enkeltpersoner mot overgrep i mediene:
* Etablering av en egen medieansvarslov for alle medier. Dette er en oppfølging til Ytringsfrihetskommisjonen fra 1999. Inkluderer klargjøring av personvernet i medier som ikke har ansvarlig redaktør.
* Revidering av bestemmelsene om retten til eget bilde.
* Utvidelse av fri rettshjelp-ordningen til også å omfatte privatpersoner som, dersom de utsettes for etiske overtramp, ønsker å gå til sak mot mediene.
* Utredning av behovet for et etisk organ som skal bevokte nettytringer og løse konflikter på nettet.
* En utvidet slettetjeneste fra nettet når det gjelder personangrep.
* Norge skal være en pådriver internasjonalt for tiltak som regulerer misbruk av personvern på nettet.
Rask sletting
Kommisjonen mener at det etiske organet for nettmedier skal kunne gå inn i saker hvor det ikke foreligger et klart redaktøransvar. Eksempler er privatpersoners blogger og nettsteder som deiligst.no og nakenprat.com, der det har vært flere eksempler på at personer er blitt lagt ut med bilde og informasjon mot sin vilje.
Hannemyr sier til Journalisten.no at det er tydelig behov for å hjelpe borgerne til å få slettet ulovlig nærgående informasjon.
– Vi har undersøkt dette nærmere og funnet ut at slik informasjon nå kan fjernes på 7-24 timer, fortalte han redaktørene.
Hannemyr forteller at Google nå tilbyr rask sletting i deres såkalte mellomlagring (cache), der netthistorikken også kan brukes til å finne innhold som er fjernet eller endret på grunn av klager og overtramp.
Sensur
Nettveteranen frykter ikke at økt sletteadgang vil begrense ytringsfriheten. Han tror tvert imot at et rådgivende organ kan dempe nervøsiteten hos tjenestetilbyderne, som i dag kan fristes til å fjerne omdiskutert innhold av hensyn til eget firma.
– Hvis et slikt organ gir innholdet klarsignal, får samtidig nettleverandøren ryggdekning.
Personvernkommisjonen har ikke gått nærmere inn på hvordan et slikt organ skal se ut, men har engasjert en jurist for å utrede det videre.
Bloggeren VamPus dekker høstmøtet, og reagerte på Hannemyrs utsagn om hyppige overtramp i borgerjournalistikken.