Illustrasjon. Foto Kathrine Geard

Trist i Aftenposten

Tredje kvartal var ikke noe å skryte av, men fjerde blir trolig verre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens landets nest største avis hadde et driftsoverskudd i tredje kvartal i fjor på 94 millioner, ble tallene mer enn halvert i år til 43 millioner kroner. Men det er ikke noe sammenlignet med utsiktene for fjerde kvartal.

40 mill i minus

– Fjerde kvartal ser elendig ut for Aftenposten. Vi regner med et driftsunderskudd på 40 millioner kroner, sa konsernsjef Kjell Aamot under kvartalspresentasjonen fredag morgen.

Schibsted leverte et svakere driftsresultat i tredje kvartal enn ved samme tid i fjor. Mediekonsernet hadde et driftsoverskudd på 213 millioner kroner, 44 millioner svakere enn tredje kvartal i fjor.

Aamot forklarte de oppmøtte at dette var det beste avishuset klarte å oppnå på tross av sparetiltakene som allerede er iverksatt. Aftenposten har allerede vært gjennom nedbemanninger denne høsten, men dette ble sagt at neppe var nok.

Avisen sliter i et marked som er preget av uro, og det er spesielt stillingsannonsene som svekker Aftenposten. Per tredje kvartal hadde avisen 63.282 spaltemeter med reklame på trykk, noe som ga en omsetning på 988 millioner kroner, nesten 10 prosent lavere enn ved samme tid i fjor.

Nedenom og …

Opplaget til Aftenposten og Aften går også tilbake. Flest aviser mister Aften som går tilbake med 5940 aviser og har et snittopplag på 125.093 aviser. Morgenutgaven har mistet 1989 eksemplarer av opplaget sitt på hverdager, mens søndag har så langt tapt 2894 eksemplarer.

Avishuset har så langt i år opplagsomsetning på 565 millioner kroner, noe som ifølge Schibsteds kvartalsrapport er en fremgang på 9,1 prosent. I fjor oppnådde Aftenposten en opplagsomsetning på årsbasis på 696 millioner kroner.

Driftskostnadene i papiravisen er redusert år mot år med seks millioner og endte på 475 millioner. Men selv om kostnadene er redusert i tredje kvartal isolert, har de steget med 8 millioner per tredje kvartal.

Ikke helt online

På nett går det ikke spesielt bra for Aftenposten. Trafikken har gått litt fram sammenlignet med fjoråret og vaker rundt millionen målt i unike brukere. Økonomisk er det en helt annen historie. I slutten av mai kunne Journalisten fortelle at nettdelen tapte sju millioner kroner i første kvartal. Andre kvartal oppnådde positivt driftsresultat med 2 millioner i pluss. I forrige kvartal gikk nettet på et driftsunderskudd på ni millioner kroner.

Og i fjerde kvartal forventes det et underskudd på 10 millioner kroner. Dermed synes det som om Aftenposten Multimedia kan gå på et driftsunderskudd for hele året på 24 millioner kroner, seks ganger dårligere enn fjoråret.

Konsernsjef Aamot gjorde det klart under presentasjonen at sparetiltakene som er gjennomført og identifisert så langt ikke er nok.

– Det er et stykke igjen, men vi jobber med å se på flere tiltak for å møte inntektsfallet.

Powered by Labrador CMS