Illustrasjon. Foto: Birgit Dannenberg
– Tilsynet leker redaktører
Medietilsynet er ikke fornøyd med nyhetstilbudet til radiokanalen.
Medietilsynet har over lengre tid uttrykt at Radio Norge ikke har oppfylt kravene til stasjonens utvidede nyhetssendinger og samiske nyheter.
– Holder ikke
Tilsynet skriver på sine nettsider at kanalen omgår konsesjonskravene sine ved å legge samiske nyheter til nattetid og ved å kjøpe innhold til de fire utvidede nyhetssendingene fra TVNorge og TV 2. TVNorge og Radio Norge er begge eid av ProSiebenSat. 1, mens TV 2 er inne på eiersiden i SBS Radio som eier både Radio Norge og Radio1.
Tilsynet har tidligere argumentert med at Radio Norge, ved å kjøpe innhold fra sine partnere, ikke bidrar til mediemangfoldet og mener dette bør opphøre. Områdeleder i tilsynet, Gudbrand Guthus, mener det ikke på langt nær er nok å hente innhold fra eksterne aktører når konsesjonen krever egenproduksjon.
– Da holder det ikke å sende en dominerende andel nyheter produsert av andre aktører.
– Synsing
Tvangsboten som nå henger over hodene til den riksdekkende kommersielle radiokanalen er på 500.000 kroner.
Radio Norges kanalsjef Kristoffer Vangen sa tidligere i sommer at det var opptil kanalen å bestemme hvordan sendeplanen skulle se ut og ikke minst var det SBS Radio som satt med redaktøransvaret – ikke tilsynet.
– De fortsetter å synse og mene en hel del over 22 sider. Dette forundrer meg voldsomt. Når de går inn og begynner å synse om noe, men velger bort noe annet, blir dette håpløst å forholde seg til, sier kanalsjefen til Journalisten.
Les hele vedtaket her.
Vangen mener at tilsynet tar fra radiokanalen både journalistisk integritet og redaktøransvaret. Han mener det er helt greit at tilsynet synser, men reagerer når de benytter seg av sanksjonene. Kanalsjefen sier at begge partene i saken må forholde seg til konsesjonskravene hvor det ikke står noe om når på døgnet de samiske nyhetene skal sendes. Tilsynet har kritisert Radio Norge for å ha lagt disse sendingene til etter midnatt.
– Håpløst
Ifølge meldingen fra tilsynet ligger det likevel an til en mulighet å omgå boten, men da må tilsynet oppfatte at kanalen ikke omgår konsesjonskravene. Dersom radiokanalen endrer på innholdet i de utvidede nyhetssendingene innen 1. mars, så slipper kanalen unna boten.
– Vi har bare rukket å skumlese varselet etter at vi fikk det i morges. Vi gjør alt vi kan for å oppfylle konsesjonskravene, blant annet sørget vi for å ha utvidede nyhetssendinger fra starten av. Alt som er konkret påpekt i konsesjonskravene håndterer vi, men de kan ikke komme og synse om hvordan radio skal lages. Vi har rettet på ting før, og det kan være noe vi har oversett i denne omgangen også.
Vangen sier det er håpløst å forholde seg til varselet fra tilsynet og viser til at dette blir en diskusjon om hvem som har mest rett og hvilken smak som ligger til grunn.
– De gjør seg til redaktører i tilsynet når de driver på på denne måten.