Solidaritet-aksjon i Fevennen

Journalistene i Fædrelandsvennen har latt seg inspirere av Lech Walesa i den interne striden med ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I disse dager går de om lag 90 journalistene i Fædrelandsvennen rundt med identiske, polskinspirerte t-skjorter for å vise solidaritet med hverandre og demonstrere sin motvilje mot bedriftsledelsen.

Redaksjonsklubbens medlemmer er oppbrakt over det de oppfatter som en ny kultur i Fædrelandsvennen. Ifølge klubben innebærer ledelsens politikk at lønningene til vikarer, frilansere og fast ansatte ved enhver anledning blir presset så lavt som mulig.


Les sjefredaktørens kommentar

Polsk uniformering

Journalistene er indignerte etter lønnsdiktatet før jul, og reaksjonene preger det daglige livet i redaksjonen. Striden har resultert i kollektiv tilbakelevering av bedriftens julegave, liten vilje til å jobbe overtid og nå også i en regelrett uniformering.

I kampens hete, umiddelbart etter at lønnsdiktatet var et faktum 17. desember, omtalte journalistene i Fevennen seg selv som Media Norges underbetalte polakker. Nå har journalistene ført dette resonnementet videre, ved å ikle seg t-skjorter påført logoen til den berømte polske fagforeningen Solidaritet (Solidarnosc). Med Lech Walesa i spissen bidro Solidaritet sterkt til å nedbekjempe landets kommunistregime på 80-tallet.

Sterk irritasjon

– Noen har skaffet til veie t-skjortene. Som menig journalist er det morsomt å se at kollegene følger unisont opp ved å gå rundt med skjortene på jobben. Bakgrunnen er sterk irritasjon over det elendige lønnsdiktatet på 2,4 prosent, som kommer etter at vi har bidratt til det som ser ut til å bli et rekordresultat på rundt 35 millioner kroner i 2008. Samtidig har vi fått revet bort 12 stillinger i nyhetsredaksjonen den siste tiden, sier en av de profilerte nyhetsjournalistene i Fevennen, Ole Dag Kvamme.

– Betyr dette at journalistene betrakter Fædrelandsvennens ledelse som et totalitært regime?

– Det har jeg ingen kommentar til. Men vi opplever at det ikke henger sammen når sjefredaktøren kommer på allmøte og snakker om sin markedsverdi på 1,8 millioner kroner og en hemmelig bonusavtale. Hvor er egentlig lojaliteten hans? Det har ikke vært snakk om noen krise i Fædrelandsvennen, men ledelsen spiller på frykten for 2009.

Fokus på andre ting

– Tror dere ledelsen blir skremt av t-skjortestuntet?

– Vi merker at ledelsen er opptatt av dette og at de reagerer. Lønnsdiktatet har skapt en amper stemning og en kløft mellom ledelsen og de ansatte. Jeg tror dette blir langvarig. Fokuset er nå på andre ting enn å lage et bra produkt. Ledelsen må ta inn over seg at det de gjør får konsekvenser. Jeg har aldri opplevd maken til samlet oppslutning i et redaksjonelt miljø, framholder Kvamme.

Etter det Journalisten blir fortalt, vil journalistene fortsette med t-skjorteaksjonen ut denne uka.

Stille fra klubben

Redaksjonsklubbens styre og forhandlingsutvalg er offisielt opptatt av å respektere den avtalefestede fredsplikten lokalt. Klubbleder Marianne Gauslaa understreker at klubben ikke har noe å gjøre med Solidaritet-markeringen og nøyer seg med følgende kommentar:

– Vi har aldri stått mer samlet, og indignasjonen har sjelden vært større.

Powered by Labrador CMS