- Jeg blir litt irritert når enkelte medier skriver at de er prinsipielt imot statsstøtte, mens de selv nyter godt av en betydelig statsstøtte i form av momsfritak, sa en ellers godlynt Jens Stoltenberg. Foto: Kathrine Geard

– Lei av å ta dere en og en

Munter Stoltenberg skrøt av journalistene, men avviste å gi mediene krisehjelp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var stuvende fullt på utestedet Stopp Pressen i Oslo onsdag kveld, da Oslo Journalistklubb inviterte til treff med statsminister Jens Stoltenberg. Noen satt, men de aller fleste journalistene sto i flokk for å høre statsministeren fortelle om sitt forhold til mediene og om rikets heller tvilsomme tilstand.

Journaliststanden framsto ikke akkurat som den ulveflokken en del politikere oppfatter dem som, men heller som en veldressert, lyttende og lite taletrengt forsamling.

Fikk dekket behovet

De to intervjuerne, OJ-leder Thomas Spence fra Aftenposten og Kjetil Alstadheim fra Dagens Næringsliv, fikk imidlertid lokket tilstrekkelig gode svar ut av Stoltenberg. De fleste fikk åpenbart dekket sitt behov for både underholdning og informasjon.

Bevisst eller ubevisst, den lite taletrengte forsamlingen ble et poeng fra statsministeren. Han kom med følgende hjertesukk:

– Det er litt spesielt at jeg må prate med alle journalistene, en etter en, etter pressekonferansene. Det hadde vært bedre hvis jeg snakket med alle samtidig. Hvis det blir slik, bruker jeg gjerne en time ekstra. Men nå er det jo nesten ingen som åpner munnen under pressekonferansene, alt skal tas i etterkant.

I pludrehumør

Ingen forsøkte å forklare Stoltenberg at alle selvsagt jager eget skup eller egen vinkel, og derfor ikke liker å vise kortene i plenum. Stoltenberg sa ikke noe som tydet på at han forsto dette, men det gjør han nok.

Statsministeren var i pludrehumør og krydret svarene sine med en god del skryt av norske medier. Han tillot seg også noen finter til de politiske journalistene.

– Vi i regjeringen er ikke feilfrie. Vi gjør uendelig mange flere feil enn de dere vet om, ertet han.

Ingen krisepakke

I det mer seriøse hjørnet avviste Stoltenberg at det er aktuelt med noen krisepakke til norske medier.

– Vi har sagt til andre bransjer at vi lager generelle ordninger og ikke særskilte pakker til enkeltsektorer. Det samme gjelder for mediebransjen.

Under henvisning til at langt de fleste norske journalister stemmer til venstre, spurte en ironisk Alstadheim hva journalistene kan gjøre for å hjelpe den rødgrønne regjeringen i årets valgkamp.

– Jeg skal komme med en tillitserklæring til dere: Det oppleves ikke slik. Dere er harde mot alle, også mot makta. Og det skal dere være. Men det er en ting dere må bli enda mer bevisst på og det er hvordan andre bruker sakene dere lager, sa Stoltenberg.

Interessegrupper

Han utdypet at han snakket om ulike interesseorganisasjoner og grupper, sterke særinteresser som slåss mot regjeringen.

– Vi ser litt for ofte at journalister blir bevisst brukt av dem til å lage saker. Slike grupper har ofte har vikarierende motiver og egentlig en helt annen dagsorden enn den journalistene formidler. Det er ikke bra, sa Stoltenberg.

Han ønsket ikke å gi eksempler på hvilke organisasjoner han tenkte på, men oppfordret journalistene til å være enda mer kildekritiske overfor den makta som befinner seg andre steder enn i regjeringsapparatet.

Powered by Labrador CMS