Eva Grønseth. Foto: Bjørn Åge Mossin
– Et overgrep mot de ansatte
Konserntillitsvalgt oppbrakt over kildejakt blant ansatte i Nettavisen-systemet.
– Ledelsen har gått langt over streken, raser Eva Grønseth, konserntillitsvalgt i A-pressen og medlem av forbundsstyret i Arbeiderbevegelsens Presseforbund. Saken vakte oppmerksomhet på APF-landsmøtet, som ble avsluttet tirsdag.
Grønseth reagerer sterkt på at ledelsen i Nettavisen-datterselskapet iOslo/iBergen skal ha gått inn og sjekket eposten til enkeltmedarbeidere, for å finne ut hvem som tipset Journalisten om en betent, intern sak i Nettavisen.
– Helt uakseptabelt
– Dette er et overgrep mot de ansatte. Vi kommer til å ta opp denne saken i konsernutvalget for tillitsvalgte i A-pressen i neste uke. Jeg mener at vi ikke kan akseptere en slik praksis. Det finnes ikke grunnlag i loven for å gjøre slikt, sier Grønseth.
Som konserntillitsvalgt i A-pressen representerer hun ikke de ansatte i Nettavisen-systemet. Men hun mener likevel det er en sak for tillitsvalgtapparatetet, ettersom konsernet eier halvparten av TV 2 Gruppen som igjen eier 100 prosent av Mediehuset Nettavisen.
På kant med loven
Medarbeideren som angivelig sendte en epost til Journalistens redaksjon skal ha fått ti minutter på seg å forlate Nettavisens lokaler i Urtegata i Oslo. Måten ledelsen gikk fram for å spore den antatte synderen, er ifølge Datatilsynet på kant med loven.
Etter det Journalisten er blitt fortalt, gikk ledelsen gjennom epost-loggene på Nettavisens servere. Her skal de ha kommet fram til at det kun var fra én pc det var blitt sendt epost til Journalisten. Den antatte synderen ble konfrontert med dette og skal ha innrømmet å ha sendt eposten.
Ny forskrift
Denne framgangsmåten er ikke i samsvar med loven, mener Datatilsynet. 1. mars ble det iverksatt en ny personopplysningsforskrift, som i ekstreme tilfeller gir arbeidsgiver anledning til å lese ansattes epost.
– Men det kan ikke være meningen at den nye forskriften skal åpne for kildejakt blant ansatte i bedrifter, sier Grønseth.