Trine Østlyngen. Foto: Birgit Dannenberg

Østlyngen gir seg ved IJ

– Følte vi satt fanget i anonym miljøundersøkelse

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Trine Østlyngen fortalte fredag medarbeiderne ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad at hun gir seg som instituttleder. Hun har tilbudt seg å fungere til en ny IJ-leder er klar. Beskjeden kom under IJs påskelunsj.

Uenighet om kursen

– Jeg har ledet IJ i nesten seks år og tenker det er en passende periode, sier Østlyngen. Hun gir uttrykk for at dette er den viktigste grunnen til hennes beslutning, ikke intern uenighet og splid.

– Sammen med styret har jeg jobbet for å fornye IJ og gjøre instituttet robust i møtet med en ny tid for mediene. Det har blant annet dreid seg mye om å bygge bru mellom journalistikkens sterke fagtradisjon og de nye utfordringene.

Har uenigheter om dette spilt en rolle for beslutningen din?

– Det vil nok alltid være uenighet om hvor stor vekt vi skal legge på nye medier. diskusjonene har blant annet dreid seg om hva som nå skjer med journalistikken, og hvordan IJ skal tilpasse sitt faglige tilbud.

Mobbeanklage

IJ gjennomførte i fjor en arbeidsmiljøundersøkelse blant alle ansatte. Den viste at fire ansatte mente seg mobbet på jobb.

– Hva tenker du i ettertid om arbeidsmiljøundersøkelsen?

– I ettertid har vel både kontaktutvalget og jeg beklaget at vi ikke grep fatt i det vi så i undersøkelsen. Vi lot oss forlede litt til å vente på sluttrapporten.

– Rommet ikke undersøkelsen også en kritikk av deg som leder?– Det kom fram ting som gikk på ledelsen, men også på det kollegiale arbeidsmiljøet. Jeg tror vi lærte at det er viktig å bli bedre til å kommunisere internt.

Har tenkt mye

A-magasinet skrev i vinter om anonyme medarbeiderundersøkelser, som flere mener egner seg dårlig til å bedre arbeidsmiljøet og tilmed har vært brukt som «våpen» i intern strid.

– Hva mener du nå om slike undersøkelser?

– Det kan du tro jeg har tenkt mye på. Jeg følte vi satt fanget i an anonym undersøkelse som ikke var konkret der vi trengte være konkrete. Det kan skape mer støy uro og usikkerhet i en organisasjon enn det bidrar til å løse problemer.

– Ble undersøkelsen brukt mot deg?

– Jeg skal være veldig forsiktig med å trekke noen konklusjoner, men har tenkt mye på det i etterkant og fått mange henvendelser fra andre som har lignende erfaring, både i medier og i offentlig sektor.

Etterlønn

Østlyngen forteller at hun står til disposisjon for styret til en ny IJ-leder er på plass. Hun informerte styreleder Einar Hålien om sin beslutning en stund før påskelunsjen fredag. Spørsmål om sluttpakke eller andre avtaler ved hennes avgang, overlater hun til ham.

Styrelederen forteller at han ble kjent med Østlyngens beslutning en ukes tid før hun informerte medarbeiderne ved IJ. – Dette var helt og holdent hennes beslutning, svarer han på spørmål om noen av styrets medlemmer har ønsket å bytte ut IJ-lederen.

Hålien opplyser at Østlyngens avtale innebærer ett års etterlønn. Oppsigelsestiden er seks måneder, og hun vil fungere i stillingen til det er funnet en ny. Det arbeidet starter umiddelbart.



Powered by Labrador CMS