Trond Giske. Foto: Birgit Dannenberg
Endret pressestøtte i det uvisse
Noe skal skje med pressestøtten, men foreløpig vet ikke kulturministeren hva.
– Problemet er at hele mediebransjen i årene framover står overfor dramatiske endringer med blant annet overgang fra papir til nett. Jeg ser med stor bekymring på mulighetene for å opprettholde en presse som fortsatt legger vekt på seriøs journalistikk om politiske og samfunnsspørsmål. Ikke minst er jeg bekymret for den gravende journalistikken, sier kulturminister Trond Giske til Journalisten kort etter vårmøtet til Norsk Redaktørforening.
Noen aviser tar det meste
– Er hovedproblemet at noen få aviser stikker av med brorparten av pressestøtten og at det er blitt en slags næringsstøtte?
– Nei, nå må vi huske på at produksjonstilskuddet bare er en del, til og med en mindre del av pressestøtten. Momsfritaket utgjør mye mer penger. Dette må sees i sammenheng.
– Kommer det noe utspill fra deg før sommeren?
– Dette er veldig vanskelig, og jeg vet ikke svaret. Kanskje trenger vi en ny, bred mediestøttekommisjon, sier statsråden.
Inge friske penger
Kulturministerens vegring mot å ta tak i pressestøtteproblematikken registreres med undring i pressekretser. Pressestøtten er en av de få, viktige sakene på kulturområdet i Soria Moria-erklæringen som regjeringen ikke har grepet fatt i.
På NR-landsmøte tolkes det av flere som et tegn på at Giske neppe har greid å få regjeringen med på å avsette mer penger, og at han derfor avventer situasjonen. Giske vet bedre enn de fleste, at det bare skaper bråk og problemer om han går inn for en omfordeling av pressestøtten innenfor nåværende rammer. Et utspill fra regjeringen kommer trolig ikke før det også er nye, friske penger på bordet.
På vårmøtet til redaktørene ga kulturministeren uttrykk for stor bekymring for den gravende og undersøkende journalistikkens framtid.
– Gravende journalistikk kan være ubehagelig av og til, men det er noe vi trenger. Det er viktig for demokratiet. Jeg er overbevist om at vi politikere gjør en bedre jobb når vi vet at vi hele tiden er under oppsyn av kritiske, gravende journalister og ikke bare Riksrevisjonen, sa Giske.
Gravejournalistikk i fare
Han så imidlertid store problemer framover. Utviklingen av nettjournalistikken har ført til at viktige, journalistiske saker er felleseie i løpet av minutter etter at det er publisert.
– Hvorfor skal en avis bruke masse penger på å grave fram eksklusive, viktige saker når de ligger ute på konkurrentenes nettsteder et par minutter etterpå? spurte statsråden.
Han minnet om at i gamle dager kunne en avis være opp til ett døgn alene om en sak, men de tider er forbi.