Fra venstre Cato Schiøtz og Sigurd Holter Torp, partnere i advokatfirmaet Schjødt, og VG Nett-redaktør Espen Egil Hansen. Foto: Bjørn Åge Mossin
– Har bløffet og ført retten bak lyset
Cato Schiøtz hardt ut mot advokatkollega i strid om VG Netts identifisering av smuglertiltalt.
Partene skulle møtes til forhandlinger i Oslo byfogdembete, i kjølvannet av byfogdens kjennelse fra 22. mai. Retten påla VG Multimedia/VG Nett å fjerne navnet og sladde bilder av en 19-årig norsk kvinne som er tiltalt for kokainsmugling i Bolivia.
Dette er en avgjørelse VG Netts ansvarlige redaktør Espen Egil Hansen og hans advokater, Cato Schiøtz og Sigurd Holter Torp fra advokatfirmaet Schjødt, ikke aksepterer. VG Nett protesterer på at avisen ikke ble hørt før byfogden trakk sin konklusjon, og finner det uhørt at en rettsinstans skal redigere nettavisens dekning av en viktig kriminalsak.
Familien reagerte
19-åringen ble identifisert med navn og bilde i en rekke saker på VG Nett, noe hennes familie reagerte sterkt på. Sammen med advokat Carl Bore fra advokatfirmaet Dalan brakte de saken inn for Oslo byfogdembete, og fikk rettens medhold i at VG Nett måtte anonymisere kvinnen.
I etterkant av den midlertidige forføyningen fra byfogden har familien politianmeldt VG Nett-redaktør Hansen, fordi han ikke fulgte pålegget umiddelbart.
Bore har overfor Fædrelandsvennen betegnet VG Netts identifisering av 19-åringen som «moralsk forkastelig».
Utbrent advokat
Da retten ble satt torsdag forelå det en sykmelding fra advokat Bore, begrunnet med utbrenthet. VG Netts advokater argumenterte med at sykmeldingen ikke var gyldig forfallsgrunn i retten, og krevde på det grunnlaget at saken og byfogdens anonymiseringspålegg må bortfalle.
Rettens administrator, Stein Eikvåg, vil ta stilling til dette i løpet av kort tid. Dersom Eikvåg godkjenner Bores sykmelding, er det ventet at et nytt rettsmøte kan gjennomføres i neste uke. I tilfelle med en annen advokat enn Bore, som er sykmeldt i 14 dager.
Lite troverdig
Cato Schiøtz mener det er svært lite troverdig at Bore plutselig skal ha blitt utbrent.
– Vi oversendte som avtalt vårt prosesskrift til ham onsdag, nærmere bestemt klokka 14.42. Da var Bore svært sprek, aggressiv og pågående. I skriftet prøver vi å påvise at Bore har forsøkt å føre retten bak lyset. Sykmeldingen hans kom til vårt kontor klokka 18.58. Det er helt påfallende at sykmeldingen skyldes utbrenthet, for det er ikke noe som kommer plutselig. Bore har vært svært aktiv, og det var ikke noe som tydet på at han var utbrent før han mottok vårt prosesskrift, framholdt Schiøtz i retten torsdag morgen.
Schiøtz argumenterte videre med at advokatkontoret Dalan har to andre advokater som etter hans mening kan gå inn i saken på kort varsel.
– Bløffet på jussen
På Journalistens spørsmål om hvordan han mener Bore skal ha forsøkt å føre byfogden bak lyset, svarer Schiøtz.
– I begjæringen til byfogden har han fortiet et viktig faktum og bløffet på jussen. Han har beskrevet sin klient som mistenkt i smuglersaken, mens både hun og de to andre norske kvinnene som er involvert, vitterlig er tiltalt. Dessuten har han fortiet all oppmerksomheten om 19-åringen. Hun er i realiteten allerede identifisert, ved at faren hennes har stått fram. Navnet hennes er tilgjengelig en rekke steder på nettet, både i nettmedier i utlandet og i et brev fra Utenriksdepartementet til foreldrene hennes.
Det har ikke lyktes for Journalisten å komme i kontakt med advokat Carl Bore. Advokatkontoret Dalan bekrefter at Bore er sykmeldt, og Bore svarer ikke på telefonhenvendelser.
Oppgitt redaktør
Espen Egil Hansen er oppgitt over utviklingen i saken.
– Den angivelige sykmeldingen viser hvor galt det går når retten fatter en midlertidig forføyning uten at jeg blir hørt. Det er helt uhørt at byfogden sensurerer VG Nett på en slik måte. Pressen er i sin fulle rett til å identifisere i slike saker. Det er så vidt vi vet første gang en rett har gått inn og rettet opp en avis. Nå kan vi ikke identifisere en tiltalt i en av de mest omtalte kriminalsakene. Dette er helt uholdbart i en rettsstat, et demokrati. Det er pressen selv, og ikke retten, som må stå for redigeringen av innholdet og være ansvarlig for sine valg, sier VG Nett-redaktøren.
Han får støtte både fra Norsk Redaktørforening og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund. Også Kokkvold reagerer på at en dommer ved å ta ut en midleritidig føying har satt seg i redaktørstolen til VG Nett.
– Jeg reagerer alltid når dommere gjør seg til redaktører, sier han til VG Nett.