Nils Øy mener redaksjonene må bli bedre på samtidig tilsvar.

– Det er beklagelig

Gamle kjenninger topper hos PFU i første halvår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Antall klager til Pressens Faglige Utvalg steg i første halvår sammenlignet med fjoråret, men det er likevel et stykke til toppåret 2007.

For i 2007 mottok PFU-sekretariatet 168 klager i første halvår. I år er tallet på 156 hvilket er 15 flere enn året før. Mens antallet uttalelser som er fellende eller kritiske til mediene er litt lavere enn i toppåret (33 i år mot 40 i 2007), er antall klager med frifinnende uttalelser og forenklede «frikjennelser» derimot større (81 år mot 73 i 2007). Antall avviste eller henlagte saker stiger også, fra sju i 2007, til 14 i 2008 og 15 i år.

Utenfor

Ser man på klager som henviser til Vær Varsom-plakaten, så dukker det opp gamle kjenninger. Den best kjente av disse er VVPs punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, som har mer enn fem ganger flere henvisninger enn andre punkter.

– Hvorfor er det slik Nils Øy?

– Det er ikke godt å si, det er i så mange forskjellige situasjoner at dette oppstår. Og det er ikke gjort i en håndvending å få rettet på dette. Noen ganger mener man for eksempel at det faller utenom samtidig imøtegåelse. Jeg tror at vi aldri får dette helt bort, men jeg mener vi må jobbe med å få rettet på dette best mulig. Dette er en av de mest selvsagte reglene vi har, sier redaktørforeningens generalsekretær.

Selvsagt

I tillegg til punkt 4.14 ligger også punkt 3.2 høyt oppe på tabellen. 3.2 maner journalister til å være kritisk til kilder, spesielt anonyme og oppfordrer til å tenke kildebredde.

– Hva sier dette om standen?

– Jeg synes det er beklagelig. Dette er også blant de selvsagte tingene vi skal arbeide med. Denne regelen er blitt utvidet, selv om mange av oss mente det var innlysende tidligere også.

Etiske

Studieleder i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole, Lars Richard Bache, sier at de ved utdanningene opplever at det ikke er noen som er så etiske som studentene. Og forsøker studentene seg på snarveier, så får de også vurderinger deretter.

– Skriver studenten en sak som har litt sprengstoff i seg, og han eller hun ikke har snakket med alle mulige kilder og gitt samtidig imøtegåelse, vil de få en rød strek i margen som sier at det er noe som er feil.

Bache innrømmer at det er lett å ta snarveier i journalistikken, og forklarer at han selv har tatt en og annen snarvei da han arbeidet som journalist. Men gjør han det i undervisningen, så får han passet sitt påskrevet.

– Vi forteller studentene at det er lett å ta snarveier, det er ingen vits i legge skjul på sannheten. Studentene reagerer hvis vi forsøker oss på å gjøre det. De er så etiske, sier han og mener at det ville vært enda flere fellelser i PFU dersom det hadde vært studenter med i utvalget.

Hverdagen

Han innrømmer at verden på skolebenken uansett ikke er som ved et skrivebord i en redaksjon, og at tidens tann kan gjøre mye med en journalist.

– Studentene ønsker å være etiske når de kommer ut av utdanningen, og så kommer hverdagen, sier han.

Flest klager gikk til NRK som fikk 14 klager, hvor to endte med fellelse om brudd på god presseskikk. Dernest gikk 11 klager til Bergens Tidende, hvor det ikke kom noen kjennelser med brudd på god presseskikk.

Av de fem mediene med flest klager var det TV 2 og Aftenposten som fikk flest fellelser. Med sine henholdsvis ni og åtte klager, endte de begge med fire slike fellelser.

Powered by Labrador CMS