Arvid Sand. Foto: Kathrine Geard

Arbeidsgiverne går til krig

Mediebedriftenes Landsforening krever filmsatsparagrafen fjernet og er klar for rettslig oppgjør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Direktør Arvid Sand i MBL har sett seg lei av å måtte forholde seg til det han kaller en forhistorisk dom. Han viser til dommen i Arbeidsretten i februar 1978 da det ble slått fast at typografene har enerett til å disponere de da nye terminalene.

Sand forteller til Journalisten at ambisjonene om å få opphevet domstolens vedtak er ganske så store. Direktøren i MBL forklarer at første mulighet til å få fjernet filmsatsparagrafen er under tariffoppgjøret i 2010. I tillegg er man hos arbeidsgiverne klar til å prøve saken for retten.

Arbeidsretten

– Vi vurderer hvorvidt det er mulig å bringe saken for Arbeidsretten med utgangspunkt i dagens teknologi. Og så må vi ha et konkret tilfelle fra en enkelt avis som viser problemer knyttet til produksjonen. Vi har begynt å jobbe med det, sier han.

Han mener at dette ikke er noen krigserklæring mot grafikerne. Sand sier deres kompetanse er viktig å holde på i avisene, det er deres enerett til å brekke om avisen MBL ønsker en slutt på.

– Med mulig rettssak ser det jo ut som om dere går til krig mot paragrafen. Hva tenker du om det?

– Krig er veldig sterkt, vi prøver alle mulige veier for å få gjennomslag for dette, og hvis Fellesforbundet vil ha dialog, ønsker vi dem velkomne. Men det haster å finne løsningen, slik bransjen utvikler seg nå, sier Sand og viser til fallende opplagstall og sviktende økonomi.

Er tilpasset

Forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet reagerer på at MBL ikke respekterer en avtale de selv har skrevet under på. Han mener at paragrafen ikke er utdatert og viser til at den er blitt tilpasset gjennom de 30 årene den har eksistert.

– Det vil si at man har en effektiv produksjon i samtlige norske aviser. Noe man ser i forhold til hvor mange grafisk ansatte det er i avisene nå, mot da dommen trådte i kraft. Det har vært en vesentlig rasjonalisering innenfor det grafiske området.

Øygard mener Sand sier to ting på en gang når han på den ene siden vil ha paragrafen fjernet og på den andre siden vil verne om kompetansen grafikerne har. Øygard går likevel gjerne i dialog med MBL.

– Vi har ikke noe problem med å snakke med MBL når det skulle være, men vi har nettopp fullført et utvalgsarbeid om situasjonen på deskene i avisene. Der ble ikke problemstillingen om bestemmelsen reist, sier Øygard og mener det blir en kortslutning fra Sand når han viser til den økonomiske situasjonen for å fjerne paragrafen. Forbundssekretæren mener at akkurat det kan ikke arbeidsgiverne gi grafikerne ansvaret for.

Powered by Labrador CMS