Svein Larsen. Foto: Birgit Dannenberg
Må etablere nytt format
Radio Metro har to konsesjoner som overlapper hverandre. Dermed kan den ene få ny profil.
Etter måneder med tautrekking og neglebiting sitter Svein Larsen igjen som den virkelige seierherren i lokalradiokampen. I hvert fall tilsynelatende. Det er stor forskjell på å levere innhold til åtte frekvenser, mot den opprinnelige ene. Og det har vært tøft å drive på en midlertidig frekvens gjennom nesten ett år.
Lang tid
Larsen sitter i lokalene til Metro et steinkast fra kulturdepartementets adresse. Han er langt fra imponert over hvordan Trond Giske har håndtert tildelingen. Spesielt med tanke på hvor lang tid det har tatt. Nå ser radiosjefen ukene fly og innser at tiden er for knapp.
– Jeg trodde jo ikke at det skulle ta så lang tid, og jeg valgte å ikke ta ett eneste skritt i form av ansettelser eller utforming av redaksjonell profil før tildelingen var endelig. Å få til dette på to måneder er umulig. Det vil alle forstå, sier Larsen.
Fredag gjennomførte Larsen to jobbintervjuer, og flere skal det bli.
Noen meter borti gangen snekres det. To nye radiostudioer må bygges i tillegg til de to som allerede er klare. Larsen forteller at investeringene er blitt betraktelig større enn det som først var planen. Det er forskjell, som han selv sier, på to og 23 antennepunkter.
Et uforutsett problem oppsto ved den siste tildelingen. Plutselig satt Larsen med frekvensene 106,8 i Oslo og 104,8 i Asker og Bærum. Larsen tviler på at han vil sende Radio Metro på begge disse frekvensene, siden de mer eller mindre overlapper hverandre. Dermed vil han skape ett nytt format.
Unge lyttere
– Jeg må jo det. Skal vi bruke 104,8 er det ikke et stort poeng å sende samme innholdet som på 106,8. Om det blir klart allerede 1. januar, må vi se på. Et naturlig format vil være ungdomsradio, sier Larsen og viser til at The Voice er å finne på 104,8 i dag.
Larsen forklarer at ungdom ikke betaler seg like godt som lyttere. De lytter mest på ettermiddagen og kvelden.
– Hva med å leie ut frekvensen på dagtid?
– Jeg har ikke snakket med tilsynet om dette. Og det kan jo være at aktørene i bransjen må vise større fleksibilitet, sier Larsen og forklarer at han ikke har noen negative følelser for SBS Radio som eier Radio 1. Han mener det bra om bransjen snakker sammen for å øke markedsandelen til kommersiell lokalradio.
Tøff konkurranse
Radioveteranen tror 2010 blir et tøft år for bransjen. For, selv om daværende kulturminister Trond Giske presenterte tilleggsfrekvensen Alltid Klassisk opprinnelig hadde, som en gave til lokalradio-Norge, er ikke Larsen helt på samme tråden.
– Prosessen førte til at konkurransen ble 25 prosent verre i storbyene. Vi er avhengig at produktet sitter med en gang. Det er nok plass, men det blir tøft. Vi vil nok se hvem som er vinnerne og taperne i september.