Velger voktere

Til sommeren er medlemmene i PFU på valg.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Annenhvert år skal PFUs sju faste og ti varamedlemmer vurderes for gjenvalg. Sammensetningen kan være kraftig endret når utvalget samles til høsten. En av dem som forsvinner er lederen Odd Isungset.

– Jeg har sittet lenge nok og kommer ikke til å stille til gjenvalg. Seks år som leder og ti år som medlem tror jeg er nok, sier TV 2-veteranen.

Pressekritiker

PFU-lederen er ikke alene om å ha slitt stoler ved møtebordet i Norsk Presseforbunds lokaler en stund. Dagbladets John Olav Egeland har sittet i utvalget siden 2000, mens Ingeborg Moræus Hanssen og Henrik Syse, begge representanter for allmennheten, har vært med siden 2002.

Egeland forteller at han synes arbeidet med PFU er interessant og at han gjerne fortsetter. Skulle Norsk Redaktørforening ønske fornyelse, vil han ikke stille seg i veien for det.

For generalsekretær Per Edgar Kokkvold er det mange forhold som skal veies når han innstiller sju kandidater til å være allmennhetens faste og varamedlemmer. Derfor begynner han med dem som sitter i utvalget nå og ser på hvor lenge de har sittet og hvor høyt de prioriterer arbeidet.

Diskutere

– Jeg legger vekt på mennesker som har integritet og stor troverdighet i samfunnet, sier Kokkvold. Han mener allmennhetens representanter bør ha vært borti mediene på godt og vondt.

– At de har følt seg forfulgt av mediene er ingen ulempe, mange mennesker opplever mediene på den måten.

Utvalget verken skal eller kan speile samfunnet helt, men det må være en bredde i medlemmenes bakgrunn, mener Kokkvold. I begynnelsen av året foreslo fungerende generalsekretær Sven Oppegaard i Mellomkirkelig råd at PFU bør vurdere å rekruttere muslimer.

Pengesug

Det er ikke Kokkvold helt enig i. Snarere mener han at utvalget bør få medlemmer som representerer innvandrerne i landet. Religiøs tro kan utvalget ikke ta hensyn til.

Tidligere har presseforbundet forsøkt å få til bredde i PFU ved å henvende seg til lag og organisasjoner. To ganger gjennom 70- og 80-tallet ble Sivilombudsmannen spurt om å nominere kandidater, dette ønsket han ikke. Senere ble både LO og lærerlaget kontaktet for å gjøre det samme. Men deres kandidater viste ingen særlig interesse for arbeidet.

– Det er ikke alle som vil påta seg et arbeidskrevende verv med bare en symbolsk betaling. Dette er et tillitsverv for dem som er ekstra interessert i etikk, sier Kokkvold.

Medlemmene fra allmennheten mottar 15.000 kroner i årlig honorar fra PFU, mens pressens medlemmer ikke får honorar for innsatsen.

Powered by Labrador CMS