Imot ned­leg­gel­se: An­satt­re­pre­sen­tant og tryk­ker Kent Mor­gan Bye tror han får fler­tall for sitt for­slag un­der ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i slut­ten av ap­ril. Foto: Birgit Dannenberg

Klart for omkamp i Halden

HALDEN (Journalisten): Ett år etter redaktørstriden er det på nytt bråk om avisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktør Frode Rekve ble først forsøkt sagt opp. Da de lokale eierne siden måtte slå retrett, ble det valgt nytt styre til Halden Arbeiderblad.

Den nye styrelederen Yngvar Georg Karlsen ble valgt på at det ikke skulle være noen «hellige kuer».

Slaktetid

– Det er først når det kommer til slaktingen av de hellige kuene at det blir bråk, sier Karlsen til Journalisten.

De lokale eierne som sitter med aksjemajoriteten i avisen, har ikke lenger flertall i styret. Styret har vedtatt å legge ned trykkeriet og selge avishuset for å bedre avisens vanskelige økonomiske situasjon. Da vedtaket ble gjort, ble ansattrepresentant i styret Kent Morgan Bye bedømt som inhabil og fikk ikke være med på å stemme. Bye arbeider på trykkeriet som holder til i avisens kjeller. I en liten pause fra trykkingen av dagens avis dukker Bye ut av bråket.

– Jeg ble ansett for å være inhabil, mens A-pressens representant, som er de som vil tjene på vedtaket hvis trykkingen flyttes til Lillestrøm, fikk lov til å stemme. Det synes jeg ikke er greit, og det gjorde heller ikke LOs advokat, sier Bye.

Resultatet var et nytt styremøte sist mandag hvor Bye fikk stemme, men hvor resultatet uansett ikke endret seg mer enn fra 6–2 til 6–3 i favør av dem som ønsker å gjennomføre endringene. Bye sier ingenting er avgjort før generalforsamlingen i avisen 27. april.

– Vi regner med å vinne, sier Bye.

Det han regner med å vinne er gjennomslag for at en eventuell nedleggelse av trykkeriet krever en vedtektsendring, og at det dermed trengs to tredels flertall på generalforsamlingen.

Vil trekke seg ved eiermotstand

Et slikt flertall er det lite trolig at styret vil få, gitt dagens eiersituasjon. Styreleder Karlsen avviser at det trengs noen vedtektsendring. Han vil trekke seg hvis styret ikke får mulighet til å gjennomføre de tiltakene de har vedtatt.

– Da er det ikke aktuelt å bli sittende. Det er styret som skal bestemme. Det står mye i vedtektene. Poenget er at vedtektene er foreldede og at de ikke kan styre hvilke tiltak som må gjøres for å sikre avisen en best mulig fremtid, sier Karlsen. Han har lang erfaring fra næringslivet i Halden og ble valgt inn som uavhengig. Journalisten møter ham på hovedkontoret for sagprodusenten Ernex. Bedriften produserer og selger Gjerdesagen til hele Europa, og Karlsen er majoritetseier.

Han sier nedleggelse av pressen og salg av huset ikke er nok for å få avisen ordentlig opp på beina. Annonsesvikt og lavere inntekter etter at samarbeidet med Eddas samkjøring ble avsluttet har gitt en annen økonomisk hverdag.

– Det må gjøres andre kutt også, sier Karlsen.

Halden Arbeiderblad har i løpet av de siste årene senket bemanningen fra rundt 75 ansatte til cirka 50.

– Vi er fremdeles en del flere ansatte enn tilsvarende virksomheter andre steder, sier ansvarlig redaktør Hans-Petter Kjøge.

Ikke politikk nå

Han overtok etter Frode Rekve. Rekve, som nå leder Institutt for Journalistikk, fikk massiv støtte blant byens innbyggere etter at de oppfattet at det var politiske krefter i byen som sto bak ønsket om å avskjedige ham. Første mai i fjor ble det alternative toget, som startet et par hundre meter bak fagforeningenes tog, langt større i antall og ble klappet fram på ruten. Få var i særlig tvil om at det var «politikk» og ikke økonomi som gjorde at det daværende styret ville avsette både Rekve og avisens direktør. Nå bedyres det imidlertid at verken lokalpolitikere eller andre vil ha forandringer i det redaksjonelle innholdet, men at man er uenig om hvordan avisen kan gjøre det best mulig økonomisk.

– Vi har ulikt syn på hvordan man kan drive og tror at vårt forslag vil være bedre enn det styret har gått inn for, sier Bye. Han er ansattrepresentant for det grafiske personalet i styret og er også vararepresentant for Arbeiderpartiet i bystyret i Halden.

Heller ikke styreleder Karlsen eller redaktør Kjøge sier det er politikk som styrer prosessen nå.

– Jeg har ikke vært plaget med utidig innblanding i redaksjonens arbeid. Det er selvfølgelig alltid folk som er uenig i hva vi dekker og hvordan vi dekker det, men jeg vil ikke si at vi har hatt politisk innblanding, sier Kjøge.

– Har lært av hendelsene i fjor

Det inntrykket har ikke flere av byens innbyggere som heiet på Rekve under striden sist høst. Tidligere HA-redaktør og minister Arvid Johanson kalte Halden for stalinismens siste utpost, og det er flere som mener at beslutningen om å kaste styret på den kommende generalforsamlingen allerede er tatt, innenfor portene på industriarbeidsplassen Saugbrugs. Der arbeider blant annet Arbeiderpartiets gruppeleder for kommunestyret i Halden, Svein Olaussen. Kritikerne mener Olaussen hopper bukk over flere demokratiske ledd og at han sitter i en slags edderkopprolle med innflytelse langt utover vervene han innehar. De lokale fagforeningene og AP er angivelig misfornøyd med dekningen de får i lokalpressen.

Leder for Halden AP, Håkon Magne Knutsen, sier det går et skille mellom rollene som eiere i avisen og kommunestyret.

– Vi skiller mellom partilaget og kommunepolitikken. Partilaget er det jeg som er leder for, sier Knutsen. Halden AP sitter med 14,7 prosent av aksjene i avisen og er dermed nest største aksjonær etter A-pressen. Bye sier de ikke har bestemt seg for hvordan de vil stemme på generalforsamlingen 27. april.

– Vi ser fram til å få se nærmere på konsulentrapporten som grafisk skal legge fram i neste uke. Vi vil ha mest mulig informasjon før vi bestemmer oss.

Bye sier de ikke har vært misfornøyd med den redaksjonelle ledelsen.

– Styrelederen er vi derimot ikke fornøyd med. Jeg tror det var mange som lærte noe av fjorårets strid, og det er ikke noen som jobber for å kaste redaktøren nå, så langt jeg er kjent med, sier Bye.

– Fremdeles politisk innblanding

Johan Spørck Thoresen var sentral da byens innbyggere mobiliserte for å beholde Rekve i fjor. Han organiserte opptoget som fulgte første mai-toget og sier lite har endret seg i løpet av det siste året.

– Det er et demokratisk underskudd i Halden, hvor mange avgjørelser tas på bakrommet. Man har ansatt folk som ikke nødvendigvis er kvalifisert for de kommunale jobbene de har fått. Til gjengjeld er de lojale mot dem som har plassert dem i stillingene, sier Spørck Thoresen.

Han er en av arrangørene av musikkfestivalen «Down On The Farm». Etter den pinlige affæren for de lokale aksjonærene på torget første mai i fjor, får ikke lenger musikkfestivalen støtten de opprinnelig var lovet. I 2007 ble Down On The Farm stilt i utsikt en treårig støtte fra Halden kommune og Østfold fylkeskommune for årene 2008, 2009 og 2010. Fylkeskommunen trakk sin støtte i fjor, og kommunen trakk seg nylig. Resultatet er at årets festival er avlyst. Spørck Thoresen kobler den manglende støtten til hans engasjement rundt striden i Halden Arbeiderblad i fjor.

– Det er slik det foregår her. Er du først havnet på kant med dem som sitter med den reelle makten i byen, går de etter deg med de midlene de har. Det du ser i avisen nå, er at de lokale eierne ikke synes at de har nok innflytelse på innholdet og at de vil ha omkamp. Vi kommer til å fortsette kampen for ytringsfrihet og demokrati i Halden.

– Ikke legg ned pressa

Trykker Bye sier konsulentrapporten, som de er oppdragsgiver for, skisserer at avisen vil være bedre tjent med å styrke salgsapparatet og at pressen duger utmerket til formålet.

– Man trenger ikke en Schibstedpresse for å trykke en avis på denne størrelsen. Vi har også muligheter til å få flere eksterne oppdrag, men det betinger at man slutter å snakke om pressen som utdatert. Det hjelper ikke akkurat når man skal ut og selge trykketjenester.

En av begrensningene ved dagens presse er at den bare kan trykke 24 sider i farger i en avis som vanligvis er på rundt 40 sider.

Styreleder Karlsen er derimot kategorisk på at det ikke er noe alternativ å kjøre videre med dagens modell.

– Det går ikke bra. Det må gjøres noe radikalt. Situasjonen nå er at ingen er uenig i diagnosen, at det må gjøres grep for å styrke avisen. Medisinen er det derimot langt mindre enighet om.

Heller ikke A-pressens styrerepresentant er i tvil om at dagens trykkesituasjon bør endres.

– Det er noen tøffe valg som må tas. Over tid finnes det ikke noe valg og situasjonen blir bare verre hvis det ventes med tiltakene, sier Jorulf Husbyn.

Verken Husbyn eller Karlsen har tenkt seg på eiermøtet 20. april hvor konsulentrapporten som grafisk har bestilt skal legges fram.

Venter på en avgjørelse

Kjøge sier det er en betydelig spenning knyttet til de neste par ukene.

– Vi venter spent på at det kommer en avgjørelse. Det er mange som har arbeidet her en mannsalder, og det er klart at det tar på når det er så stor usikkerhet. Vi har en bygning som er utidsmessig og etter hvert krever mye vedlikehold og en presse som har klare begrensninger.

Også Karlsen er spent på utfallet av generalforsamlingen 27. april.

– Du skal huske på at salg av avishus og nedleggelse av pressa ikke er saker som skal opp til behandling på generalforsamlingen, det er ordinære styresaker. Det eiere som måtte være misfornøyde eventuelt må gjøre, er å skifte ut styret. Vi arbeider for at avisa skal være best mulig i stand til sitt hovedformål, å gi ut avis i Halden.

Er det opp til Bye, blir det ikke noe av vedtakene.

– Vi venter å vinne. Jeg tror det er det eneste fornuftige.

– I hvilken grad har det vært kontakt mellom de lokale eierne i forkant av generalforsamlingen?

– Vi har tett og god kontakt. Det har vi en lang tradisjon for.

Powered by Labrador CMS