Bente Klemetsdal. Foto: Birgit Dannenberg.

– Et merkelig spor å følge

Radiotopp reagerer på ny definisjon av lokalt innhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag møtte Medietilsynet de fire radioaktørene Radio 1, P5, NRJ og Radio Metro til oppklaringsmøte rundt konsesjonskravene. På agendaen var blant annet lokalt innhold, hvor tilsynet presiserte at; «( …) en rettesnor at musikk kan regnes som lokalt innhold når lytterne klart oppfatter det som lokalt.»

Da tilsynet publiserte et dokument med spørsmål og svar for aktørene i 2008 het det:

«Vedrørende relevans for å regne musikk som lokalt innhold skal det være en direkte sammenheng mellom det verbale i sendingen og musikken.»

Det har fått hårene til Radio 1-sjef Bente Klemetsdal til å stritte.

Strid

Klemetsdal administrer Radio 1 Hits og Radio Norge. Hun reagerer på at tilsynet nå har endret parameterne i målingen av lokalt innhold. Dersom lytterne oppfatter musikken som lokal, har radiostasjonene levert. Dermed reduseres behovet for verbalt lokaloinnhold, slik de forskjellige konsesjonærene solgte seg inn i sine anbud til tilsynet.

Klemetsdal opplever resultatet av møtet mellom tilsynet og fire av landets største lokalradioaktører i Fredrikstad som en endring av utlysningen de i to runder har søkt på. Radiosjefen er ikke snauere enn at hun karakteriserer endringen for å være i direkte strid med de opprinnelige kravene, særlig fordi søkerne konkurrerte om å tilby flest minutter med lokalt innhold.

Dersom tilsynet hadde gjort budskapet fra fredag klarere da søknadsprosessene pågikk, mener hun lokalradiobransjen trolig ville sett annerledes ut.

– Hadde dette vært gjort kjent i en tidlig fase ville det åpenbart vært andre bud fra en rekke aktører.

Misforstått

Konkurrent Svein Larsen i Radio Metro opplevde møtet tydelig annerledes enn Klemetsdal. Larsen, som er en gammel ringrev i radiobransjen, mener at SBS Radio har totalt misforstått definisjonsspørsmålet. Han opplever at den misforståelsen ble avklart på møtet, hvor tidligere definisjoner med spørsmål og svar ble gjengitt.

På spørsmål om begrepet lokalt innhold fikk en løsere betydning enn det tidligere har hatt, svarer Larsen nei. Han synes snarere tilsynet som imøtekommende i forhold til bransjen, og at tilsynet viser at også de kan være fleksible. Radio Metros sjef står fast ved at kriteriene er de samme nå, som da han og flere andre leverte inn sine søknader.

At Klemetsdal reagerer på det hun karakteriserer som endringer, oppfatter han som underlig all den tid stasjonene hun selv administrerer i landets fire største byer må levere lokalt innhold. Larsen tillegger det at Radio 1 ikke fikk konsesjon til å drive lokalradio i Oslo.

– Det at en i bransjen ønsker å stramme inn definisjonene ytterligere, er ikke heldig. De kom dårlig ut av prosessen. Og dette virker som etterslep av dårlige følelser når de ønsker at vi skal måles på millimeteren. Det er her diskusjonen ligger, og det tror jeg vil gå over på noen måneder.

Støy

Det har vært mye støy rundt tildelingen av lokalradiokonsesjoner. Protestene var så mange etter første runde med tildelinger sommeren 2008, at daværende kulturminister Trond Giske forkastet tilsynets konklusjon og ga bransjen mulighet til å søke på nytt.

Heller ikke den andre runden med tildelinger gikk helt smertefritt, men de tildelingene som da fant sted – med noen få unntak – ble stående. Det har ikke hindret Norsk Lokalradioforbund i å være misfornøyd med prosessen som ble gjort. Derfor klaget de hele affæren for Sivilombudsmannen i begynnelsen av april.

Spesielt er det definisjonen på lokalt innhold interesseorganisasjonen vil skal vurderes.

– Det spørs om alle sider av lokalt innhold er ivaretatt i denne prosessen. Man har forsøkt seg med noen definisjoner som det er skapt forvirring rundt i bransjen. Og så er det kun lagt vekt på mengde og ikke type lokalt innhold, sa daværende styreleder Vigleik Brekke i NLR.

Journalisten har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med tilsynet, men har så langt ikke lyktes.

Powered by Labrador CMS