Administrerende direktør Bente Klemetsdal ønsker bedre dekning enn Radio1 får gjennom dagens sendinger fra Akershus. Foto: Birgit Dannenberg
Raser mot frekvensgrep
Konkurrentene klager på Radio1 Hits-avtale i Oslo.
Radio 1 Hits inngikk for kort tid siden en avtale med Radio Pluss på Fm 101,1 MHz i Oslo. Det gir dem langt bedre dekning i hovedstaden enn før. Nå raser de andre konsesjonærene i Oslo mot avtalen og kaller den lovstridig, skriver Radionytt.
Vil ha svar fra Medietilsynet
Konkurrentene Energy, Radio Metro, Radio FM og P5 reagerer på Radio1 Hits skal være på 101,1 MHz-frekvensen som er forbeholdt nisjekonsesjonærer som ikke har lov til å ha årsinntekter over 135.000 kroner i året. De tre stasjonene har sendt et brev til Medietilsynet om avtalen mellom Radio1 Hits-eier SBS Radio Norge AS og Radio Pluss.
SBS Radios administrerende direktør Bente Klemetsdal sier til Journalisten at de ønsker bedre dekning enn de får gjennom dagens sendinger fra Akershus.
– Vi nådde ikke fram med det budet vi ga da konsesjonene skulle tildeles. Vi har inngått et samarbeid med Radio Pluss hvor de får tilgang til vårt innhold. Radio Pluss har forholdsvis god dekning i sentrum av Oslo, sier Klemetsdal.
Avventer beslutning
Klemetsdal bekrefter at Medietilsynet har bedt om innsyn i avtalen de har gjort med Radio Pluss.
– Det skal de få. Denne konsesjonstildelingen hadde overbud fra flere av aktørene som fikk konsesjon, mens vi mente vi leverte et bud som det var mulig å etterleve. Vi kommer til å avvente Medietilsynets konklusjon før vi foretar oss noe mer, sier Klemetsdal.
Radio1 Hits søkte i flere omganger om fortsatt konsesjon i Oslo, men i budrunden, hvor valutaen var antall lokale sendeminutter, nådde ikke SBS Radio opp.
– Var i gang med undersøkelser
Rådgiver Lars Erik Krogsrud i Medietilsynet sier de ba om innsyn i avtalen mellom SBS Radio og Radio Pluss allerede før Radio1 Hits konkurrenter skrev brevet ved forrige månedsskifte.
– Vi var blitt tipset om dette tidligere og var allerede i gang med å se på denne problemstillingen. Et sentralt poeng her er hvor grensen går før en konsesjonær ikke lenger selv driver på egen konsesjon. Et annet sentralt poeng er at de kommersielle kanalene som har fått konsesjon har krav på forutsigbare rammebetingelser. Hvis det blir vesentlige endringer i konkurransebildet fra situasjonen ved konsesjonstildeling, så er det noe vi må se på.
– Hele konsesjonsordningen kan rakne
Krogsrud sier en uthuling av konsesjonene kan true dagens ordning.
– Slik dagens ordning er skrudd sammen så har vi 24/7-konsesjoner, allmennkonsesjoner og nisjekonsesjoner. Det skal være rom også for idealistiske og ikke-kommersielle alternativer. Vi ser med bekymring på en situasjon hvor en nisjekonsesjon brukes til et annet formål. Det undergraver hele ordningen og kan føre til at hele ordningen rakner.
Medietilsynet regner med å behandle saken før sommeren. Krogsrud sier de har et stort register virkemidler om de finner at avtalen mellom SBS Radio og Radio Pluss strider mot regelverket.
– Det er alt fra advarsel og tvangsmulkt til inndraging av konsesjon. Vi pleier å begynne i den milde enden.