Nyhetsloggen

Navn: Eiliv Frich Flydal Jobb: Journalist i Dagbladet Sak: Medlemsjuks i SOS Rasisme

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dagbladet har over halvannen måned publisert 28 artikler om SOS Rasisme og gruppa Tjen Folket, som beskyldes for å ha kuppet ungdoms¬organisasjonen og tappet statsbidrag. Eiliv Frich Flydal er sammen med Espen Sandli sentral i avisas dekning.

– Vi bestemte oss for å vise elefanten midt i stua som ingen snakker om, sier Flydal om hvor¬for Dagbladet satset så stort på å avsløre Tjen Folket. Deres siste gjennombrudd var et internt dokument som tilsynelatende bekrefter at den lille kommunistgruppa ser på SOS Rasisme som sin egen front.

– De er lette ofre?

– Ingen av dem er lette ofre. De er godt orga¬nisert og drillet i mediearbeid. Lederne er ikke ungdommer, men garva politiske spillere som er trent i harde oppgjør med nynazister.

– Disse kjælenavnene «Honning» og «Smørbukk» på SOS Rasisme var kanskje litt uoverveid fra Tjen Folkets side?

– Jeg hørte i går fra et tidligere medlem av TF at «Honning» spiller på fargene i logoen deres, altså svart og gul som en bie. Jeg vet ikke hvor Smørbukk stammer fra. Men dette er nok mer uttrykk for deres strenge sikkerhetslinje og bruk av alias.

Flydal sier ledelse i både Tjen Folket og SOS Rasisme systematisk nekter å kommentere lek¬kasjer og åpne interne kilder. I stedet krever de egne kronikker på trykk og skal ha lagt press på flere av Dagbladets kilder.

– Det virker som om det hersker en fryktkultur i begge organisasjoner.

– Men er de virkelig verdt 28 artikler? Tjen Folket er vel bare en håndfull, og påstanden om 40.000 medlemmer i SOS Rasisme er vel tvilsom?

– Vi vet ikke sikkert hvor store de er, hemme¬ligholdet gjør det vanskelig å si. Undersøkelsen revisjonsselskapet KPMG gjennomførte, tyder på at bare 49 prosent på listene i SOS Rasisme regnet seg som medlemmer. Samtidig viser forli¬ket mellom organisasjonen og en av Klassekam¬pens kilder i deres sak om mulig medlemsjuks at mange nok har undertegnet papirer som gjør dem til medlemmer, selv om ikke alle oppfatter seg som det.

Flydal sier det ikke er Dagbladets oppdrag å konkludere før alle fakta er på bordet, men å for¬midle informasjon om en omstridt gruppering.

– De har mottatt seks til ti millioner kroner i året, hovedsakelig offentlige midler og tilbakehol¬der sentral informasjon om pengebruk. Derfor er det viktig at mediene gransker dem.

Flydal minner om at fem-seks offentlige instanser også undersøker pengebruk og med¬lemstall.

Landslaget for Norges barne- og ungdoms¬organisasjoner krever 9,7 millioner kroner tilba¬kebetalt og Oslo kommune vurderer politianmel¬delse.

– Dere var jo ikke først på denne ballen?

– Det hadde vært enkeltartikler over flere år. DN satte først søkelys i 2006, og Klassekampen har gjort et betydelig arbeid med saken. Vi bur¬de kanskje vært tydeligere med krediteringen i starten og dessuten opplyst at Åse Brandvold i Klassekampen hadde avslørt investeringene i fast eiendom.

– Henger leserne med?

– Det er kommet enormt mange tips siden vi startet, over 100 de første to ukene, og nettallene viser at interessen fortsatt er stor. Samtidig har det vært utslagsgivende å dyrke et langsiktig kildearbeid i flere miljøer som kjenner saken fra innsiden.

– Alle artiklene er brukt både på nett og i papiravisa. Vi har forsøkt å passe på at alle sake¬ne har et selvstendig og sterkt nyhetspoeng. Derfor har vi lagt til side mange beretninger som bekrefter det vi alt har fortalt.

Dagbladets lengste versjoner har gått i nettavisa, og Flydal mener den viser sin styrke i kompliserte saker som krever grundighet og dokumentasjon.

– Jeg tror ikke dette er over. Kravet fra LNU kommer for retten i høst. Da skal også SOS Rasisme ha landsmøte.

Powered by Labrador CMS