Espen Viskjer. Foto: Retriever
Skjerpet kamp om arkivinntekter
Retriever skulle gjerne tilbudt Aftenpostens historiske arkiv til sine kunder.
Som første norske aviser tilbyr VG og Aftenposten full tilgang – mot betaling – til sine omfattende stoffarkiver, i digitalisert form på nett. Nå følger flere aviser etter.
VGs digitalarkiv går tilbake til 1945 og ble lagt ut som betalingstjeneste i 2008. Fortsatt mangler imidlertid en kobling mellom tekst og helsider fra perioden 1992–2002. Aftenpostens historiske arkiv er derimot ferdig utviklet og komplett. Etter lanseringen 20. mai i år kan brukerne søke i teksten og bla fra side til side i alle aviseksemplarene helt tilbake til det første, 14. mai 1860.
Flere på gang
Som omtalt i dagens papirutgave av Journalisten har nå også Stavanger Aftenblad og Trønder-Avisa inngått et samarbeid med Nasjonalbiblioteket, for å få fortgang i digitaliseringen av egne arkiver. I likhet med Aftenposten deler avisene og Nasjonalbiblioteket på kostnadene.
– Vi har også diskutert dette med aviskonsernene og tror det kommer flere avtaler på plass, sier assisterende nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold.
VG valgte derimot å ta hele regningen selv.
En ny situasjon
Hva innebærer denne utviklingen for mediearkivet Atekst, som eies av det norsk-svenske medieovervåkings- og analyseleverandøren Retriever? Retriever Norge omsatte totalt for 39,5 millioner kroner i 2008. Atekst har i mange år solgt tilgang til et digitalisert artikkelarkiv fra norske papiraviser. Det representerer unektelig en ny situasjon når stadig flere aviser nå selger sitt historiske arkivstoff direkte til brukerne på sine egne nettutgaver.
Retrievers ledelse virker imidlertid ikke synderlig bekymret over faren for utvanning av Ateksts inntektsgrunnlag.
Skulle gjerne hatt
– Jeg ser egentlig ikke noen motsetning her. Bruken av VGs innhold i Atekst har økt etter at det historiske materialet ble lagt til der. Derimot har vi ingen avtale med Aftenposten om å gjøre deres historiske arkiv tilgjengelig i Atekst. Det skulle vi gjerne hatt, sier nordisk kommersiell direktør Espen Viskjer i Retriever.
– Tror du dere får tilgang til det?
– Vi er i dialog og har fortsatt et godt og nært samarbeid med Aftenposten. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne tilby våre brukere dette arkivet i framtiden. Vi har forståelse for at Aftenposten prøver ut nye inntektsmodeller, selv om vi tror det kommersielle potensialet er stort for deres historiske innhold i Atekst.
– Ingen stor trussel
Ifølge Viskjer får Retriever stadig flere kunder, samtidig som Atekst fortsatt opplever økt bruk. Blant de viktigste kundegruppene finner vi studenter, skoleelever, journalister, biblioteker, offentlige virksomheter og private bedrifter.
– Men dersom mange aviser satser på direkte inntekter fra salg av eget arkivstoff, så kan vel det bidra til å svekke inntektene fra Atekst?
– Avisene prøver seg fram med nye løsninger, men jeg tror ikke dette vil utgjøre en stor trussel for Atekst. Tilbudet vårt må tjene brukernes formål og ønsker. De ønsker å søke raskt og effektivt og ha god oversikt. Det er mye mer tungvint med søk i den enkelte avis, basert på mikrobetaling. Det er klart at jo mer man finner på ett sted, desto bedre er det.
Søke på tvers
Viskjer legger ikke skjul på at et mer fragmentert arkiv vil øke sannsynligheten for lavere bruk. Han tror imidlertid at brukernes stemme vil bli hørt.
– De vil ha et sted der de kan søke på tvers av avisene, og jeg tror at vi også i framtiden vil ha avisarkivene samlet på ett sted.
Retriever-direktøren viser til at Atekst er avisenes eget arkiv, og inntektene blir kanalisert tilbake til innholdsleverandørene. Han poengterer viktigheten av å ha et raskt, oversiktlig og kvalitetssikret arkiv.