– Tyngre i Oslo enn i Bergen

Redaktør Anders Mathias Johansen i Universitas mener studentjournalistene fortjener honorar i hovedstaden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Redaktør Anders Mathias Johansen i Universitas fortviler over at han mister 58.000 kroner i støtte i 2011. Studentavisen er avhengig av midler fra Velferdstinget, som fordeler Oslo-studentenes semesteravgift. Bakgrunnen for kuttet skal blant annet være at studentpolitikerne mener avisen i større grad bør basere seg på frivillig arbeid.

Universitas lønner fire faste ansatte i ledende stillinger og ti mellomlederstillinger. I tillegg honoreres fotografer og journalister. Etter det Journalisten forstår er Universitas den eneste studentavisen i Norge som betaler journalistene.

Høyere krav

Ifølge Johansen går det rundt 450.000 kroner i året til honorar, og han mener det er nødvendig.

– Vi ser på oss selv som en nisjeavis for høyere utdanning og sakene vi skriver er ofte tunge. For at folk skal få tid til å skrive saker uke etter uke, er vi avhengige av å gi noen hundre kroner i kompensasjon. Det gir dem muligheten til å jobbe så hardt som de gjør.

– Men de andre studentavisene klarer seg uten å honorere journalistene – er det hardere å jobbe i Universitas enn i for eksempel Studvest?

– Det er definitivt tyngre å jobbe i Universitas enn i andre studentaviser. Vi setter høyere krav og har tyngre saker. Jeg har jobbet tre år i Studvest og vet hva jeg snakker om. I Studvest spriker innholdet mye mer enn innholdet vårt.

– For eksempel skriver de kommentarer om politikk generelt, som om Frps vekst, mens vi er en beinhard studentavis i alt vi gjør. Når man jobber frivillig skriver man i større grad for seg selv, mens de som får betalt skriver for de andre studentene.

Leder Mari Berdahl Djupvik i Velferdstinget sier hovedårsaken til budsjettkuttet er at Universitas i utgangspunktet har fått et høyt beløp, og at potten derfor ble fordelt på andre poster. Hun poengterer at Velferdstinget ikke kan bestemme hvordan Universitas skal driftes, men bekrefter at representantene har signalisert et ønske om å belønne frivillighet.

– Vi ser på det å jobbe i Universitas som en verdi i seg selv.

Problematisk

Universitas ble tildelt 2.080.000 kroner for 2010 og søkte om 120.000 kroner ekstra for neste år. I stedet ble beløpet redusert til 1.950.000 kroner. Johansen synes det er problematisk at studentpolitikerne fordeler driftstilskuddet til studentmediene. Han mener Universitas burde blitt tildelt mediestøtte på lik linje med andre aviser.

– Veldig mange har sterke meninger om det vi produserer, og de som har sterkest meninger er de som bestemmer hvor mye støtte vi skal få. Hvis man har en svak redaktør kan det resultere i at studentpolitikerne påvirker det redaksjonelle innholdet. Da har man et kjempeproblem.

Djupvik mener derimot at det er et viktig prinsipp at Velferdstinget fordeler støtten til studentmediene.

– Jeg ser at mediene, og spesielt Universitas, synes det er problematisk og føler seg urettferdig behandlet. Men det er den demokratiske forankringen som er viktig, at studentenes egne representanter skal bestemme over hvordan semesteravgiften brukes.

Powered by Labrador CMS