Soldatvinkel: Når soldatene naturlig møter sivile, møter også vi sivile. På checkpoints, i små shuraer utenfor den lokale moskeen, når de sivile oppsøker soldatene for å få medisinsk hjelp eller når man bare stopper opp et sted og slår av en prat, sier Marius Arnesen i NRK. Foto: Marius Arnesen/NRK

På tur med Ola Soldat

Tre tv-kanaler dokumenterer nordmenns krig i Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Å jobbe med denne serien er utvilsomt det mest spennende oppdraget jeg har vært med på.

Jeg har nå snart vært embedded tolv uker med ulike norske styrker i Afghanistan, og har fått et unikt innblikk i hvordan hverdagen til disse fortoner seg, forteller videojournalist Marius Arnesen i NRK.

Avtale

Han er en av tre NRK-medarbeidere som i perioder har reist med norske styrker for å lage seks programmer, som tidligst kommer på lufta til våren. Prosjektleder Olav Njaastad kaller serien samtidshistorie, fortalt ved å følge soldater, undersøke og beskrive det norske oppdraget. For Njaastad var det avgjørende at avtalen med Forsvaret sikrer NRK redaksjonell frihet.

– Forsvaret kan bestemme at vi ikke får være med på enkelte oppdrag, men det vi har på teip er vårt. Det kan vi bruke som vi vil.

Velvilje

I felten opplever Arnesen Forsvaret som minst like åpent som de selv sier de er. Ingen har passet på dem ute på tur og det er stor velvilje hos det ulike befalet nedover i avdelingene.

– Vi er sikkerhetsklarert til «NATO Secret» og embedded gjennom ISAF-systemet. Dette har gitt oss så å si fritt spillerom når det kommer til hvem vi får prate og gjøre opptak av, og hva vi får snakke med disse om.

Unntaket er etterretningspersonell og spesialstyrker som har skjult identitet.

Kamphandlinger har de mest sett på avstand. Og Arnesen sier det ikke har oppstått situasjoner de ikke var forberedt på kunne komme.

– For meg har utfordringene stort sett vært av teknisk karakter. Støv og slitasje på utstyret er utenfor fatteevne for de som ikke har tråkket rundt her nede, og har før til et litt unormalt høyt forbruk av utstyr.

Ståsted

Njaastad synes Hammer har rett når han etterlyser bredere perspektiver og mer uavhengig dekning.

– Men det er ikke den serien vi lager nå. Premisset her er å følge norske soldater. I den grad vi kommer i kontakt med sivile, er det når de gjør det.

– Afghanistan er et svært sammensatt land hva folkegrupper, etnisitet og tilhørighet angår, og sivilbefolkningens opplevelser og reaksjoner på soldatenes nærvær spenner fra heiarop og tomler opp, til steinkasting og skulende blikk, sier Arnesen.

Tre filmer

TV 2 lager tre filmer som skal være klar for sending høsten 2011, som en ti års markering av terrorangrepet mot New York. Øystein Bogen, Odd Isungset og Fredrik Græsvik har ansvaret for hver sin timelange dokumentar.

– Serien vil fortelle om bakgrunnen for at Norge er med i en krig, hvordan krigen forløper, de menneskelige kostnadene og hvordan norske soldater kjemper, forteller Græsvik, som selv har fulgt soldatene ut på en rekke oppdrag.

Bogens bidrag vil mest dreie seg om opptakten til krigen, mens Isungsets tar for seg de menneskelige omkostningene.

Viasat

Dokumentaren som selskapet Bitmill lager for Viasat, vil bli vist i to episoder. Den handler om det norske ambulansehelikopterbidraget i Meymaneh.

Da Dagbladet spurte kommunikasjonsrådgiver ved Forsvarets operative hovedkvarter, Kjetil Eide, hvor viktige seriene er for pr-profilen deres, svarte han slik:

– Vi ønsker å vise norske soldaters virkelighet og håper det kan stimulere Afghanistan-debatten på en konstruktiv måte.

Se også: Vårt bilde av Afghanistan

Powered by Labrador CMS