Frilans 17:
Ta kontakt! Det er Knut Olav Åmås beskjed til frilansere som ønsker støtte fra Fritt Ord. Foto: Aslaug Olette Klausen
Knut Olav Åmås frir til frilansere
Fritt Ord ønsker flere søknader fra frilansjournalister.
Direktør Knut Olav Åmås i Fritt Ord var tydelig i sitt budskap til deltakerne på NJ Frilans fredag:
– Fritt Ord ønsker flere søknader fra frilansere, sa Åmås fra scenen. Etter innlegget utdyper han til Journalisten:
– Fritt Ord har alltid prioritert frie stemmer, uavhengige små aktører. Vi er interessert i gode frilansjournalistiske prosjekt. Det eneste vi krever, er at man har en eller annen avtale om publisering. Det er mulig å søke på alt fra helt små til de største prosjektene. Det er bare å ta kontakt.
Dette gjelder også kritikere og anmeldere, og ikke bare nyhetsjournalister. Og Fritt Ord vil også kunne bistå med selve søknadsskrivingen, forteller Åmås, som understreker at stiftelsen er svært lite byråkratisk.
Hvordan skrive søknad?
Siste del av innlegget gikk med til å gi tips til nettopp søknadsskriving for frilansjournalister som vil søke støtte til journalistiske prosjekter med godt innhold. Dette siste sies mange ganger. Innholdet er viktigere enn avsender.
– Vi liker korte søknader. Problemet med søknadene fra journalister er imidlertid at de er for korte. Når vi sier korte mener vi ikke 15 linjer, vi mener heller åtte enn 80 sider, sa han fra scenen.
Mer konkret vil det si et par-tre sider med en klar beskrivelse av hva prosjektet er, med en plan og et budsjett. Det er også en fordel med flere finansieringskilder enn Fritt Ord for å få støtte.
Åmås understreket videre at stiftelsen normalt ikke gir støtte til drift, utstyr eller utvikling. Det er journalistikken som får støtte. Men man kan søke støtte på alle stadier i et prosjekt – så lenge dette ikke er ferdigstilt.
Et supplement
Han redegjorde også for nyordningen der det ikke lenger er krav til tema. Fritt Ord-støtten er imidlertid ikke opprettet for å redde norsk journalistikk.
Akkurat det understreket han at norsk journalistikk må gjøre selv. Støtten – som nå altså er økt til 25 millioner i året over fire år – er kun ment som et supplement til den øvrige medieøkonomien.
Svak stilling
I likhet med mange andre hadde Åmås trodd at frilansere ville komme sterkere ut av mediekrisen. Han registrere at det ser ut til at det motsatte har skjedd. I dag stiller kanskje frilansere svakere en mange andre frie aktører på kulturfeltet. Noen forklaring på hvorfor det er slik har han imidlertid ikke.