NRKs nyhetstilbud er svært redusert under streiken. Men noen kortere nyhetssendinger er det på radio. NRK.no oppdateres med nyheter fra NTB og andre byråer.
Tirsdag leste konstituert nyhetsdirektør Marius Tetlie nyhetsmeldinger i NRK Dagsnytt.
– Det er streikebryteri, sier Hege Fagerheim til Journalisten.
Kun K-sjefen
Lederen i streikekomiteen er tydelig på hva hun og NJ mener:
– All erstatning av streikende journalister er streikebryteri.
NJ støtter ikke det såkalte delegasjonsprinsippet, som NRK bruker som argument for å sette inn ledere til å gjøre streikende journalisters arbeid. Det står også i NJs retningslinjer for streik, som ble vedtatt i 2003 etter streiken i avisområdet året før.
Delegasjonsprinsippet ble introdusert i Norge av Arbeidsrettsrådet i 1965 og går ut på at enhver overordnet under en konflikt, kan utføre alt arbeid som til vanlig utføres av de underordnede.
– Vi er uenige i tolkningen av prinsippet , og mener det kun må være kringkastingssjefen som gjør dette, sier Fagerheim.
– Helt, helt uenige
Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK mener på sin side at prinsippet tydelig sier at ledere kan utføre streikende journalisters jobb.
– Vi registrerer at vi ikke er enige med NJ om dette. At Tetlie trår inn her er i samsvar med loven, slik vi tolker den, sier Nyhus.
– NJ mener det kun er kringkastingssjefen som kan gjøre dette?
– Det er vi helt, helt uenige i.
Han poengterer at publikum betaler lisens, og mener de bør få noe ut av dette også mens det er streik, spesielt siden NRK fortsatt har 1.700 ansatte som er på jobb. Nyhus sier de ikke ønsker at konflikten med NJ skal bli større.
– Men vi kan ikke forholde oss til deres ensidige fortolkning av regelverket, legger han til.
Den fungerende nyhetsdirektøren Tetlie har for øvrig to perioder bak seg i Journalistlagets landsstyre, som han trådte ut av for tre år siden.
Mange tips om bryteri
Allerede første døgnet inn i streiken har streikeleder Hege Fagerheim mottatt mange tips om det hennes medlemmer mener kan være streikebryteri i NRK.
Tirsdag ringte hun selv til TV-sjef Arne Helsingen fordi hun hørte at NRK planla å sende en allerede produsert Urix-sending , der programlederen nå er i streik.
– Det er helt uakseptabelt. Heldigvis ringte han tilbake og sa at de trekker programmet. Det er et eksempel på hvordan verden skal være, sier Fagerheim.
Flere NRK-journalister opplevde å bli avløst av en redaktør da de gikk fra jobb klokken 13.01 tirsdag, ifølge Fagerheim. Tipsene om mulig streikebryteri har kommet fra lokale streikeledere.
– Viktig sending
Journalisten møter Christian Strand, som er programleder i Forbrukerinspektørene på Internasjonalen, der han sitter sammen med en gruppe kolleger. De skal egentlig ikke snakke om jobb, men klarer ikke å la være å snakke om at det likevel blir 17.mai-sending, forteller han.
– NRK burde tatt streiken mer seriøst. 17.-mai er en viktig sending, og det skjønner de. De kunne vist litt mer sympati, sier Strand.
På streikemøtet i Oslo onsdag formiddag ga Fagerheim en oppgave til de flere hundre streikende journalistene der:
– Meld ifra til oss hvis dere ser eller hører om streikebryteri. Vi tar det opp med NRK, og vi kommer til å være tøffe! sa hun fra scena.
Flere sendinger på NRKs flater erstattes av repriser, musikk og programmer som lages av ansatte som ikke ert medlemmer i NJ. Tirsdag var Dagsrevyen erstattet av den 46 minutter lange naturdokumentaren «En panda kommer til verden», skriver VG.
Onsdag morgen gikk «Nitimen» i fire kanaler i NRK radio: NRK P1, NRK P2, NRK Alltid Nyheter og NRK Sport.