Eks-klubbleder:Meldte seg ut i protest

Håkon Borud, inntil i fjor sommer klubbleder i Dagsavisen, ble så sjokkert og skuffet over NJ-ledelsens streikeuttak at han sporenstreks meldte seg ut. For Borud ble derfor streiken en svært spesiell opplevelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Ingen kan kreve at vi skal spille poker om våre arbeidsplasser. Jeg kommer ikke tilbake til NJ så lenge fagforeningen ledes av mennesker med så liten respekt for egne medlemmer at den sender sine svakeste klubber til frontlinjen for å slåss de tøffeste kampene, slår Håkon Borud fast.

Han arbeider som reportasjeleder i innenriksredaksjonen, og meldte seg umiddelbart ut av NJ den dagen det ble kjent at Dagsavisen var omfattet av streikeuttaket.

Borud forteller at han fikk mange henvendelser om hvorfor under streiken, men av hensyn til NJ-krav han sympatiserte med, og kolleger han respekterer og er stolt av, nektet han å gi noen offentlig kommentar om sin skuffelse.

Nå tar han imidlertid bladet fra munnen.

Flertallets tyranni

Borud er formelt NJ-medlem ut juni, fordi vedtektene slår fast at man ikke kan melde seg ut under en konflikt. Men nå er det ti år gamle medlemskapet snart over.

I debattinnlegget «Farvel til NJ» på Journalisten.no redegjør Borud i detalj for sin beslutning.

– Jeg vil ikke tilhøre en fagforening som krever at medlemmene må satse sine jobber i en kamp om mer ferie. Da er styrken i å være mange blitt til flertallets tyranni. Bare en arrogant og kynisk NJ-ledelse, uten respekt for andre menneskers behov for en trygg arbeidsplass, kan unngå å forstå det, skriver han.

– Er det ikke egentlig et arbeidsgiversynspunkt du gir uttrykk for? Kunne du ikke gjøre som dine kolleger og markere din uenighet internt i NJ?

– Jo, jeg kunne det. Men jeg mener at den viktigste jobben for en fagforening er å kjempe for medlemmenes arbeidsplasser. Jeg ser ingen vits i å være medlem når NJ gambler med jobbene våre. Det går sikkert an å hevde at jeg som mellomleder har solgt min lojalitet til ledelsen, og derfor helst bør holde kjeft, men med noen få unntak har jeg utelukkende møtt sympati for mine synspunkter, framholder Borud.

Selve symbolet

Han mener at streiken ikke rammet andre enn avisas ansatte, det vil si NJs medlemmer.

– Fattige Dagsavisen ble selve symbolet for streiken og kampen mot storkapitalen, grådige eiere og industrialiseringen av våre arbeidsplasser. Forstå strategien den som kan, lyder den nyutmeldtes hjertesukk.

Håkon Borud understreker at han forstår at også Dagsavisens journalister må bidra ved en konflikt.

– Jeg har ingen interesse av å bli oppfattet som snylter på andres streikevilje, men aksjonsvilje kan vises på mange måter. Jeg skulle mer enn gjerne betalt sjenerøse streikebidrag langt utover de vedtatte 200 kronene til mine kolleger i konflikt. Jeg tror hver eneste journalist i Dagsavisen ville betalt så det sved i lommeboka, mener han.

Personlig protest

– Undrer du deg ikke over at ingen av dine kolleger har gått til samme skritt som deg?

– Jeg har ikke gått rundt og oppfordret andre til å melde seg ut. Utmeldelsen var min personlige protest. Jeg har forståelse for at andre ikke gjør som meg. Hvilket annet fellesskap har man, også i forhold til egen ledelse?

Borud finner det imponerende at samtlige NJ-medlemmer i Dagsavisen stilte seg lojalt bak NJ under konflikten, når de samtidig, i motsetning til mange andre, satset sin egen arbeidsplass for den ekstra ferieuka.

– Er ikke denne rosen selvmotsigende, når du selv valgte å melde deg ut?

– Jeg ser at rosen kan virke selvmotsigende, men jeg vil hevde at jeg sto last og brast med mine kolleger i Dagsavisen og at jeg utad ikke gjorde noe som viste hva jeg egentlig følte om streikeuttaket. Min protest tok jeg internt med NJ-ledelsen, sier Håkon Borud.

Powered by Labrador CMS