Forbrødring mellom BA og BT:Streiken samlet klubbene

Mer militante BT-medlemmer spratt opp og kritiserte BA på hvert et streikemøte, noe de unge BA-folkene fant vanskelig. – Det var tilløp til sprekk i streiken, sier streikegeneral Tor Leif Pedersen i Bergen. Etter full utlufting ble det forbrødring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På første streikemøte i Bergen ble det spurt om man skulle ha opprop på streikemøtene. Noen av de unge streikende spurte overrasket om det betydde at man pliktet å møte.

Det er en konkret hendelse som viser hvordan noen har vært ute i streik og hardvær før, mens andre følte trykket av konflikt for første gang. Og hvordan de yngre ble lært opp av de erfarne i hva en streik innebar. Men det er også en hendelse som forteller hvor forskjellig kulturene er i de to Bergens-avisene.

To kulturer

Klubben i Bergens Tidende har lang tradisjon i å kreve å bli hørt. Nåde den redaktør som kommer på kant med dem – de har avsatt redaktør før, de. Streikegeneral i Bergen, Tor Leif Pedersen fra BT, forklarer kulturen i sin klubb slik:

– I en steinrik avis har vi hatt muligheten til å ta ut resultater. Vi er vant til å si: «Vi skal ha».

– Vi sier: «Vi vil gjerne ha». Men vi får det aldri, sier klubbleder Ola Henning Målsnes i Bergensavisen (BA).

Unge i BA

Gjennomsnittsalderen på klubbmedlemmene i BA er langt yngre enn i BT. Avisa har dårlig råd, og det har journalistene med. De siste fem årene har de ikke fått lokal påplussing på det personlige tillegget. Dessuten er BA-journalistene skjerpet i konkurransen mot storebror BT. Et par-tre datamaskiner har følgende pausetekst flagrende over skjermen: «Død over BT».

Mens BT-journalistene helst bagatelliserer konkurransen med den fattige fetteren, er kampen om leserne i Bergen-området beinhard virkelighet for BA-folket.

Lano-unge og versting

Under streiken har ansvarlig redaktør Einar Hålien i BT opptrådt som rene Lano-ungen, ifølge en BA-kommentar. Avisa kom ut med lite redaksjonelt stoff. Ved et uhell kom en notis på som var laget av en journalist før streiken. Da sendte Hålien skriftlig beklagelse til klubben.

Men ansvarlig redaktør i BA, MBL-leder Olav Terje Bergo, har utgitt en fyldig avis under streiken. Avisa har trykket både forhåndslaget stoff og gått løs på arkivbilder og -stoff. Det bekreftet Bergo selv på direkte spørsmål fra Journalisten fredag for en uke siden. Dessuten har lederne til store, hvite far, som Bergo kalles internt, hisset opp mange streikende.

Harde utfall

– På alle streikemøter spratt BT-folk opp og kom med harde utfall mot BA. Det at Bergo er MBL-leder har økt presset på oss. Han er jo ikke bare arbeidsgivernes sjef, men også vår. Normalt er vi vant til å ha en voldsom lojalitet til avisa og sjefen vår, sier klubblederen i BA.

– Vi så etter hvert hvor kreative BA-folkene var. De hadde streikevakt søndag, laget sanger og var flinke til å komme i kontakt med publikum, roser Pedersen.

Godt av streiken

Spenningene mellom klubbene kulminerte i et utblåsingsmøte. På Det Akademiske Kvarter sto folk frem og sang ut. Riktignok var det ikke entydig at skillet gikk mellom de to klubbene. Men utfallet var uansett at streikehorden sto en bloc etter streikemøtet.

– Jeg opplever at vi er mer samlet. Vi har bygget ned en del forestillinger om den andre parten. Det håper jeg blir en langvarig effekt av streiken, sier streikegeneralen.

– Klubbene har hatt godt av streiken. Vi er blitt samlet. Jeg tror vi vil se et annet Bergen Journalistlag etter dette, mener Dag Idar Tryggestad i BA.

Powered by Labrador CMS