Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Vi er spente nå! Bøkene kommer ikke før dagen før utstillinga åpner, så vi håper alt går bra, sier student Odin Jæger ved bachelor i fotojournalistikk på Oslomet.
Annonse
Han og de åtte andre avgangsstudentene åpner utstilling under Dokfestivalen fredag, sammen med studenter og unge fotografer fra Kina, Nepal og Bangladesh. Dokfestivalen er Norges største festival for fotojournalistikk og dokumentarfotografi, og arrangeres årlig i Fredrikstad.
– Merkelig og fint
Dette er det siste de gjør som studenter på bachelorprogrammet i fotojournalistikk.
– Det er både merkelig og fint å snart være ferdig. Selv om vi lenge har vært forberedt på at det ikke finnes mange faste arbeidsplasser i yrket, står vi ovenfor en interessant tid som nyutdannede fotojournalister. Vår rolle i samfunnet er stadig i endring, sier Henriette Dæhli, som portretterte en ung gutt i jakten på suksess mens hun var i Kina.
For fjerde år på rad tar det dokumentariske avgangsprosjektet utgangspunkt i Kina, der studentene har vært i sju uker for å jobbe med individuelle reportasjer – om byutvikling, homofiles rettigheter, landsbyliv i fjellene, teindustri og hverdagsutfordringer for kinesiske menn og kvinner.
Annonse
Nytt kapittel
Årets prosjekt har fått navnet «New Era China», etter hvordan president Xi Jinping beskriver tankene sine: «Socialism with Chinese Characteristics for a New Era». De 23 studentene forteller alle har laget hver sine visuelle historier om landets nye kapittel.
– Prosjektene er veldig forskjellige, men alle har mer eller mindre tilknytning til dette temaet, sier Jæger.
Jæger dro til Altay-fjellene, helt nord i landet. Her levde han med ei urbefolkning som hadde vært isolert fram til veien kom i 2008, og fikk kjenne på utfordringene med å jobbe helt alene, uten å snakke språket.
– Det tar på, og jeg ble etterhvert helt blind på hva jeg egentlig hadde lyst til å gjøre, og hva jeg holdt på med. Motivasjonen var ikke akkurat på topp hele tiden.
De lærer mye om å være kreative og løsningsorientert i felt.
Jon Petter Evensen
Heldigvis kunne han holde jevnlig kontakt med lærer Jon Petter Evensen, som til slutt sa de motiverende ordende som trengtes.
– Han sa noe sånn som at disse bildene er et portrett av den kinesiske landsbygda. Jeg hadde ikke klart å se det, men da fikk jeg motivasjon til å jobbe videre, sier Jæger.
Evensen mener utenlandsreisen gir studentene god trening i å jobbe selvstendig før de nå snart skal ut i arbeidslivet.
– Først og fremst får studentene god trening å jobbe i et ukjent miljø i et komplekst land. De lærer mye om å være kreative og løsningsorienterte i felt. Samtidig er det en reise som ofte forandrer noe i dem, de lærer veldig mye om seg selv, sier han.
Spente på framtida
Det blir deilig å ha noen uker hvor vi kan gjøre akkurat det vi vil og puste litt ut
Siri Øverland Eriksen
I tre år har studentene fotografert, diskutert, redigert, lest og skrevet om fotojournalistikk, innenfor de ganske trygge rammene på studiet. Nå står de snart på egne bein, og skal ut i et hardt arbeidsmarked og en ganske usikker framtid. I fjor skrev Journalisten at over halvparten av avgangsstudentene gikk ut i relevant jobb etter studiene. I år skal de fleste frilanse, og har ikke veldig konkrete planer ut over det.
Likevel ser mange av studentene lyst på framtida, og gleder seg til å begynne på frilanstilværelsen. Journalisten har vært i kontakt med samtlige av de ni studentene, som alle er spente på det som kommer. De snakker om å jobbe med egne prosjekter og ta oppdrag, og om å jobbe hardt for å klare det. Noen skal ut i vikariater til å begynne med.
– Å bli ferdig med bachelorgraden er på mange måter ganske ålreit. Det blir deilig å ha noen uker hvor vi kan gjøre akkurat det vi vil og puste litt ut, sier Siri Øverland Eriksen, som skal ha et sommervikariat i Dagsavisen.
Odin Drønen mener det ser mørkt ut for nyutdannede fotojournalister, men kanskje litt lysere enn det gjorde for noen år siden.
– Det ser ut som at det begynner å bli mer rom for særegenhet blant fotografene og det liker jeg. Bildebruk generelt har jo eksplodert og jeg håper at det etterhvert drysser litt ned på oss. Men ny bil, hus og familie tror jeg at jeg kan drite i en lang stund fremover, sier han.
Annonse
Ny bil, hus og familie tror jeg at jeg kan drite i en lang stund fremover
Odin Drønen
– Blir mer attraktiv
John Trygve Tollefsen har jobbet for Dagsavisen og Klassekampen ved siden av studiene, og skal ha sommerjobb i Klassekampen. Han laget en uhøytidelig meningsmåling blant venner på Facebook, på om han skulle satse på en usikker frilanstilværelse etter sommeren, eller en litt mindre relevant, men tryggere fast jobb. Så langt heller det mot frilanstilværelsen.
– Jeg opplever at jeg som fotojournalist blir mer attraktiv også som skrivende journalist. Det visuelle blir bare viktigere og viktigere, og jeg tror også at en del av avisene som har kuttet fotojournalistikken ser at produktet blir merkbart dårligere, sier Tollefsen.
Nicklas Knudsen mener det eneste som er klart er at det er lite som kommer til å falle i fanget, og at de selv må ta initiativ.
– Jeg tror det er viktig at vi nykommere reflekterer over vår plass i verden. Vi må forstå at vi kan skape noe verdifullt, og at det er utfordrende, sier han.
HER ER ET UTVALG AV STUDENTENES BILDER FRA «NEW ERA»: