Daværende Norsk Journalistskole ordnet de første årene etter 1965 med praksis på den måten at hele elevkullet «overtok» en avis for en uke. Redaksjonen tok vinterferie, mens journalistskoleelevene rykket inn. Bildet viser redaktør Arvid Dyrendahl sittende på en avisstabel med Journalistskolens elever poserende rundt seg med selvlaget avis foran avisbygget i Øvre Torvgate 24. Foto: ukjent.
– Aldri mer journalistskole hos oss!
Studentene fra Norsk Journalistskole ble ikke spesielt populære etter å ha tatt over Oppland Arbeiderblad på 60-tallet.
Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
I forbindelse med 50-årsfeiringen av journalistutdanningen i Oslo brukte Høgskolen et illustrasjonsbilde av studenter utenfor Oppland Arbeiderblad. Journalisten lånte bildet i sin omtale av torsdagens feiring, men visste ikke noe mer om bildet enn at det var et illustrasjonsfoto.
Tidligere journalist i Oppland Arbeiderblad, Ragnar Larsen har tatt kontakt med oss, og forteller at han antar at bildet er fra en uke som skapte mye hodebry for avisa og redaktøren. Larsen, som jobbet i OA fram til 1979 og senere ble et kjent navn i avisbransjen, skriver:
“Jeg antar bildet er tatt rundt 1967/1968. Da jeg begynte som journalist i Oppland Arbeiderblad i 1970, angret Dyrendahl ennå på at han lot journalistskolens elever “overta” avisen for en uke. Etter at Journalistskolen dro tilbake til Oslo, brukte Oppland Arbeiderblad mye tid på å rette opp de mange overtramp og skandaløse feil som journalistskoleelvene hadde begått i spaltene. Jeg husker Dyrendahl var særlig forarget over enkildejournalistikk hvor en sosialhjelpsmottaker i Søndre Land fikk breie seg i spaltene med å fortelle hvor forsømt og glemt han var av kommunens sosialtjeneste. Faktum var at mannen var en notorisk latstaur som det ikke feilte noe, bortsett fra at han var så lat at han ikke gadd å arbeide. Kommunen hadde forsørget ham hele hans liv, men kommunens faktaopplysninger fant aldri veien til avisspaltene.
– Aldri mer journalistskole hos oss! erklærte Dyrendahl, og slik ble det. Dyrendahl mente journalistikk har mer med talent og personlige forutsetninger enn utdanning å gjøre. Det var ingen medarbeider i avisen den gang som hadde journalistutdanning og hadde noen kandidat fra Journalistskolen søkt, ville søkeren garantert ikke kommet i betraktning.”