Ingvild Wedaa Tennfjord. Foto: Lars Myhren Holand/larsmyhrenholand.com
Vil bli verdens beste vinjournalist
Ingvild Tennfjord utfordrer eldre mannlige vinjournalister.
– Ambisjonen min er det som står i søknaden. Jeg skal bli verdens beste vinjournalist, sier frilansjournalist Ingvild Wedaa Tennfjord.
35-åringen er mest kjent for å portrettere kjente mennesker i spalten «På tomannshånd» hver lørdag i Dagbladet Magasinet.
Nå får hun 45.000 kroner fra studiepermisjonsordningen (STUP) til prosjektet som nettopp heter «bli verdens beste vinjournalist». Tennfjord ønsker å utfordre eldre mannlige vinjournalister som hun mener dominerer sjangeren.
– Merete Bø i Dagens Næringsliv er Norges eneste kvinnelige vinjournalist. Resten er stort sett menn over 55 år. Noen av dem har et elitistisk syn på vin.
Les også: Disse får stipendpenger (27. april 2012).
Våt asfalt og damesadel
Tennfjord synes en slik tilnærming er unødvendig og ønsker derfor å fylle hullet hun mener å ha funnet.
– Får du noe ut av «et hint av våt asfalt og damesadel»? Det er faktisk noe som har stått på trykk.
Tennfjord er også spaltist i magasinet Mat & Venner. På spørsmål om hvor vininteressen kommer fra sammenligner frilanseren seg med andre journalister som er opptatt av vin. Men hun ønsker å lære mer.
– Det er en verden av smak og kunnskap som jeg vet ligger der. Jeg tror jeg kan formidle den på en bredere og morsommere måte.
Språk og smak
Første steget på veien til å bli vinjournalist er å lære fransk. Hun må jo kunne lese etikettene på vinflaskene, kan skjønne.
– Jeg skal ta et kickkurs i fransk og lære meg språket på C-nivå.
Neste skritt er å gjøre feltarbeid i vinhyllene på Vinmonopolet før mer formelle kurs gjennomføres.
Innen neste sommer håper hun på å ha tittelen «sommelier», som på norsk tilsvarer vinkelner. Med andre ord en person som har rimelig god peiling på vin.
Veien dit går gjennom Wine & Spirit Education Trust (WSET), som tilbyr kurs og eksamener i de alkoholholdige drikkenes verden. Tennfjord skal ta kursene som den britiske organisasjonen tilbyr ved Kulinarisk Akademi i Oslo.
– Om ett år fra nå kan jeg mye mer enn jeg kan nå.
Best fra Norge
Lenger fram er målet å ta den toårige diploma-utdannelsen, som er det høyeste nivået WSET tilbyr.
Samtidig som hun begynner på veien mot vinjournalist skal hun fortsette å skrive i Magasinet. I første rekke fram til nyttår. Hun har heller ingen planer om å forlate fedrelandet når hun har blitt verdens beste vinjournalist.
– Norge er fint, sier hun.
Les også: Disse får stipendpenger (27. april 2012)