Mellom nisser og kongelig lesestoff snublet vi over 5080 i hyllen på et supermarked på Østlandet.

Forsøker seg med bok fylt med falske nyheter

5080 påstår at de elsker journalistikk, og ofte klarer de å lure journalister. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Å lure noen gir av og til glede. I hvert fall om det er bevisst. Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen har i flere år gjort dette. Både vanlige lesere og profesjonelle journalister. 

For første gang har de samlet satiren mellom to permer. 

De to hevder at de elsker journalistikk. Om ikke av de nobleste årsaker. 

– Vi elsker det, mest fordi det er lett å lage. Journalistikk er så lett at alle, til og med simple roboter, kan gjøre det. I grunnen er det rart at ikke alle blir journalister. Hvem som helst kan lese på buzzfeed og lage artikkelen «Dette er årets beste tv-serier». Det finnes selvsagt områder som bare journalister kan dekke, som en robot aldri kan skrive vettug om. Selvsagt gjør det det. Vi kommer ikke på noen eksempler, men det er nødt til å være noen.

– Hva gjør faktiske nyheter med dere?

– Vi leser dem, men tror ikke på dem. Det vil si at vi tar dem med en stor klype salt. Vi vet at ting aldri er slik det står i avisen. Nyheter må nemlig være kontraintuitive (med det mener vi kontrarealistiske). Verden er et mye bedre sted enn pressen gir inntrykk av. Kriminaliteten går ned, folk feirer fortsatt jul, ungdom drikker mindre, selv om det er pressens oppgave å gi et annet inntrykk.

I svar på tiltale mener de det må være minst like gøy å lure folk med falske nyheter som med ekte nyheter. Skulle bare mangle. Selv om de vet journalister aldri vil finne på å lure leserne, men heller vinkle sakene sine, hevder de. Dermed er det fra Johansen og Pedersens ståsted mer omtrent samme som de selv gjør. 

– Hvor ofte lurer dere journalister?

– Det hender skremmende ofte. Vi har ennå ikke lurt journalistroboter, men svenske, finske og russiske journalister meldte at Marit Bjørgen var tatt i doping etter at vi skrev saken «Spor av Marit Bjørgen funnet i doping». BA meldte at «Knausgård innrømmer: Har egentlig lyst å skrive blogg» basert på vår sak.

Listen er litt for lang. De to viser til artikel i Østlandsposten hvor deres satire er sitert som faktiske nyheter.. Også forfatter Tom Egeland har innrømmet at 5080 lurte ham. 

LES OGSÅ Tom Egeland mener nettavisene bedre må tydeliggjøre skillet på «krydder», seriøse nyheter og satire

– Dette forteller oss at journalister leser artikler like nøye som alle andre. Den fjerde statsmakt skiller seg ikke nevneverdig fra folket. Det er jo noe demokratisk i det, på en eller annen måte.

– Dere har samlet gamle, falske nyheter i bokform. Hvorfor denne ondsinnede tilnærmingen til leserne, med å lure dem en gang til?

– Vi er jo veldig opptatt av hvordan russerne kan påvirke nyhetsbildet. Ved å gi ut nyhetene analogt kan vi være sikre på at de ikke blir påvirket på nettet av russiske hackere. Dessuten etterlater disse artiklene ingen metadata. Alle nyhetene i boken har vært gjennom en grundig redaksjonell vurdering. Når robotene tar over journalistikken, vil man fremdeles kunne gå til denne boken og lese nyheter produsert av mennesker. 

– Når kommer 5080s historier fra Skup, bak kulissene?

– Vi vet at Skup-nachspillene er hellige for journalister. De skal hverken omtales eller avbildes. Vi har lenge villet fortelle denne historien, men det er ingen som tør å gi den ut. Til og med Jyllands-Posten takket nei. Wikileaks mente innholdet var for drøyt til å legges ut på internett.

LES OGSÅ: Mener satiren nesten har for gode vilkår

– Hvordan er utsiktene for 2018? Vil satiren få bedre vilkår?

– Vi frykter for framtiden. Særlig fordi robotene kommer. Det er nå engang slik at det er lettere å parodiere en pompøs Anders Magnus enn en plettfri robot. Skulle en robotjournalist i TV2-sporten bli innblandet i en #metoo-skandale, vil det selvsagt stille seg annerledes. Men inntil videre er det lettere å parodiere mennesker.

 

Powered by Labrador CMS