Rødt flertall i nord
TROMSØ (Journalisten): Flertallet av journalister og redaktører i Nord-Norge stemmer rødt. Valgforsker Frank Aarebrot tror årsaken er den gamle partipressen.
Dersom journalistene i de tre nordligste fylkene fikk bestemme ville et regionalt fylkesting få rødt flertall. Det viser en undersøkelse som ble lagt fram på journalistkonferansen Svarte Natta om journalistenes partipreferanser.
SV og V større
Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt ville samlet fått 60 prosents oppslutning dersom journalistene fikk bestemme. Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet ville fått 36 prosent.
I tillegg får samiske partier fire prosent oppslutning. Disse partiene står sterkere blant journalistene i NRK enn i avisene.
Valgforsker Frank Aarebrot, som la fram tallene, sa at Sosialistisk Venstreparti og Venstre har større oppslutning i journaliststanden enn i befolkningen for øvrig. Høyre er på nivå med hva Kari og Ola Nordmann stemmer.
Aarebrot understreket at det blant journalistene er stort mangfold i partirepresentasjonen.
Redaktør-partiene
Det er imidlertid ikke tilfellet blant redaktørene, som stemmer på ett av fire partier.
Arbeiderpartiet har støtte blant 41 prosent av redaktørene, mens Høyre får en oppslutning på 29 prosent. I tillegg oppnår Venstre og SV en oppslutning på henholdsvis 18 og 12 prosent.
- Hvis du vil gjøre karriere i en avis i Nord-Norge må du støtte et parti som har tradisjon for å eie aviser. Ånden til de gamle partiavisene sitter i veggene ennå, sa Aarebrot.
Historiske årsaker
Aarebrot peker dermed på historiske årsaker for å forklare partipreferansene til journalister og redaktører.
- Noen partier er nyere enn andre. Når Fremskrittspartiet ble stiftet var partipressen i ferd med å bli avskaffet. Drammensavisen Søndag Søndag forsøkte, men ble boikottet. Men ikke fordi den hadde en Frp-redaktør men fordi den brøt presseetiske normer, sa Aarebrot.
Han er noe urolig for hvilke konsekvenser partipreferansene har.
- Har det innholdsmessige konsekvenser? Jeg tror ikke Jens Stoltenberg blir tatt på med silkehansker, men Frp sier de de føler at de blir nøyere ettergått i sømmene. Jeg er klar over at det er mange elementer i en politisk skandale, men jeg er ikke sikker på om en SV-er ville blitt fotfulgt med skjult kamera til Riga, sa Aarebrot.
- Journalistikken er løsningen
Under paneldebatten sa Frp-nestleder Per Sandberg at han ikke ønsket å bli framstilt som sutrete, men han mener det er «uomtvistelig» at Frp blir behandlet annerledes enn andre partier. Deretter viste han til flere eksempler hvor han mente Frp hadde blitt behandlet annerledes av et medium enn hva andre partier ville ha blitt gjort.
I fortsettelsen av Aarebrots analyse sa NJ-leder Elin Floberghagen at løsningen er den journalistiske kvaliteten.
- Den må ligge i bånn. Den må inn i redaksjonene ved å jobbe med kildebredde og ulike valg. Vi må inn og drive journalistikk og være mer bevisst, men vi kan ikke lete etter Frp-sympatisører, sa Floberghagen.
Undersøkelsen er gjennomført blant alle medlemmer av Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening i Nord-Norge. Undersøkelsen ble sendt til 680 personer, og hadde en svarprosent på rundt 51 prosent.