Krever at Schibsted stiller opp

Redaksjonsklubben i Fædrelandsvennen mener avisen har betalt for mye til konsernet over flere år.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før sommeren ble det kjent at Fædrelandsvennen må spare 60 millioner kroner. Rundt halvparten skal tas gjennom kutt i antall stillinger. Det betyr at mellom 35 og 45 av rundt 124 årsverk må slutte. 

Redaksjonsklubben reagerer på omfanget og hastigheten for kuttene. I et brev sendt styreleder Hans Erik Matre i sommer advarer klubben om at kuttene vil svekke produktene, noe de mener vil føre til ytterligere fall i abonnements- og annonseinntekter.

Klubben mener Schibsted-konsernet nå må stille opp for datteren i Kristiansand. De skriver i brevet at Fevennen over flere år har bidratt med store summeren til eieren.

– Dette gjelder også vår uforholdsmessig store andel av enkelte felleskostnader i Schibsted Norge-samarbeidet. Disse faktorene har bidratt til å svekke våre resultater også inn i 2014, heter det i brevet, som er sendt av klubbleder Sven Arthur Ljosland

Krever penger

Overfor Journalisten utdyper han at det er kostnader til konserntjenester som IT og annonsesalg klubben mener Fevennen betaler for mye av.

– Vi mener vi betaler en like stor andel som de andre, men får mindre av inntektene igjen. Storybsamarbeidet er delt på fem aviser, men vi får bare igjen mellom åtte og ti prosent av inntektene, sier Ljosland.

Klubbelederen har ikke noe ønske om å velte kostnader over på konsernkolleger i Stavanger, Bergen eller Oslo, men mener den sentrale ledelsen i Apotekergata i Oslo må stille opp.

– Schibsted bør spytte inn penger.  Det er rett og rimelig at vi får noe igjen for alt som er betalt inn tidligere år.

Ljosland mener konsernet må stille opp i en overgangsfase mens mediehuset omstiller seg for endringene i mediemarkedet. 

Ny fordeling

Administrerende direktør Harald Jacobsen i Fædrelandsvennen sier han ikke ser for seg at det kommer penger fra Schibsted sentralt. Han sier sørlandsavisen ikke har betalt utbytte eller konsernbidrag på mange år, og at de har fått rom de senere årene til å utvikle prosjekter som nettbetaling.

Samtidig kan redaksjonsklubben glede seg over at de har fått gehør for argumentet om høye felleskostnader. Ifølge Jacobsen er det igangsatt et prosjekt i Schibsted Norge som skal gjennomgå fordelingsnøklene for hvor mye de ulike avisene bidrar med til felleskostnader.

– Vi er opptatt av å ha riktige kostnader for Fædrelandsvennen. Vi har en utredning på gang for å vurdere om vi har riktige prinsipper for fordeling. Det er noe det jobbes med i Schibsted Norge med utgangspunkt i situasjonen i Fevennen, og de innspillene som er kommet herfra, sier Jacobsen.

Eventuelle endringer sier han vil bli implementert forløpende utover høsten.

Planene for omorganisering som ledelsen har jobbet med siden mars vil Jacobsen ikke kommentere ytterligere. De skal presenteres for styret i september. 

Direktøren opplyser at rammen for kutt fortsatt ligger på 60 millioner kroner, og at mellom 35 og 45 stillinger må bort.

Powered by Labrador CMS