Programleder i SVT Anna Hedenmo mener at pressens dekning av Sverigedemokraterna har endret seg mye. Foto: Janne Danielsson/SVT.
– Sverigedemokraterna blir dekket på en helt annen måte i dag
Svensk programleder mener endret flyktningpolitikken har endret pressedekningen.
Sverigedemokraterna (SD) ligger an til å bli et av Sveriges største parti ved valget 9. september. De ble tidligere holdt utenfor debatten både av andre partier og mediene.
– Sverigedemokraterna blir dekket av pressen på en helt annen måte nå enn for noen år siden, sier Anna Hedenmo.
Hun er journalist og programleder i SVT, og er den som skal lede kanalens valgvake om noen uker. Til vanlig er hun programleder i debattprogrammet Agenda. Hun er også formann i presseforeningen Publicistklubben.
– Da SD kom inn i Riksdagen, ble de ikke behandlet som de andre partiene av pressen, sier hun.
Hun forteller at når mediene for eksempel dekket et lovforslag i Riksdagen, tok mange redaksjoner kontakt med alle partier utenom Sverigedemokraterna.
– Nå har dette endret seg. Det vet jeg også at Sverigedemokraterna har merket seg, sier hun.
Presse følger politikken
Hedenmo mener at det har skjedd et skifte i pressedekningen av partiet fordi det har skjedd et skifte i politikken.
– Etter flyktningkrisa i 2015 har de fleste partiene endret flyktning- og migrasjonspolitikken sin. De går ikke like langt som SD, men det har skjedd en enorm forandring, sier Hedenmo.
– Når partiene har flyttet seg mot Sverigedemokraterna i dette spørsmålet, har mediene fulgt etter, fortsetter hun.
Hun mener at svenske medier går i takt med den gjeldende politiske stemningen. Hun sier at SD også ble holdt utenfor i hennes egen kanal, selv om dette ikke var en uttalt politikk.
– Vi har hatt partiet med i partilederdebattene og lignende, men det har vært noen i SVT som ikke har villet sluppet SDs politikere til i så stor grad, fordi de har ment at politikerne har vært fremmedfiendtlige, sier hun.
Selvkritisk presse
Hedenmo sier at det etter 2015 har vært en del selvkritikk i pressen angående dekningen av SD, men at det også er en del som er urolige for at journalistikken nå vil bidra til å normalisere partiets politikk.
– Dette er en diskusjon som er viktig å ta. Jeg er en av dem som har vært kritisk til hvordan dekningen var tidligere. Det har vært for strenge føringer for hva som bør luftes i mediene, sier hun.
Hun mener at at det for eksempel var problematisk at innvandring ble så lite diskutert i den offentlige debatten, når alle visste at en stor del av befolkningen var kritiske til den innvandringspolitikken som ble ført.
– Nå er det viktig at ikke alle journalister løper i den andre retningen når de dekker innvandring, fortsetter hun.
Negativt innstilt
Frilansjournalist Annika Hamrud mener at Sverigedemokraterna har fått stor plass i årets valgkamp på grunn av at innvandring har vært et dominerende tema.
– Det har vært Sverigedemokratene som har satt agendaen for den politiske debatten, sier hun.
– De har vært hyppig i mediene. Hver gang man snakker om innvandring, blir de en del av samtalen, fortsetter hun.
Hamrud har skrevet mye om Sverigedemokraterna tidligere. Hun har også undervist i journalistikk på blant annet journalistutdanningen ved Stockholms universitet.
Hun mener også at SD har fått såpas mye plass på grunn av at regjeringen har mindretall i Riksdagen. De blir derfor en viktig brikke i det politiske maktspillet, som igjen blir en viktig del av mediedekningen.
Hamrud mener at journalistene sliter med å håndtere politikerne i SD på samme måte som journalister sliter med populister andre steder.
– Journalistene har ikke blitt vant til å stille dem til veggs i saker om for eksempel klima. De må bli flinkere til å sette spørsmålstegn ved påstandene deres, sier hun.
– Det er stor forskjell på å intervjue politikere fra SD i forhold til politikere i andre partier, fordi Sverigedemokraterna er så negativt innstilt til det mediene gjør, avslutter hun.