Redigerer nyhetssendinger for åpen skjerm

I dag er SVTs «Öppen redaktion» tilbake med nettsendinger som gir seerne innblikk i Aktuellts redaksjonelle arbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den svenske statskanalen har gjort sin egen vri på konseptet med å direktesende redaksjonsmøter på nett.

Redaksjonsovervåking

I Aktuellt, svenskens svar på Dagsnytt, følger kameraer redaksjonens arbeid fra tidlig morgen til sen kveld: I redaksjonsrommet, ute i felten og i studiokulissene etter at gjester er intervjuet på direkten. Få minutter etter opptakene kan svenske seere følge med på hvorfor et nyhetsinnslag forkastes og et annet utvides og se redaksjonens idéutvikling og evaluering.

– Vi har fått alle mulige slags reaksjoner. Seerne synes det er veldig positivt. På det meste har vi hatt 83,000 klikk på en uke. Seerne kan også kommentere sendingen, og det har vært veldig interessant for oss også, sier Tove Hanell, webredaktør i SVT Aktuellt til Journalisten, om nettsendingene som har rullet og gått siden november i fjor.

Engla-saken skapte bråk

I dag drar de i gang igjen etter en lengre sommerferie. Men om seerne er positive, har det ikke vært en smertefri prosess innad i redaksjonen.

– Vi hadde en voldsom diskusjon i Engla-saken om hvorvidt vi skulle navngi den drapstiltalte og gå ut med hans identitet. Det var det veldig sterk uenighet om innad, men vi filmet og la ut diskusjonen. Det tror jeg var veldig nyttig for publikum å se, at vi også har diskusjoner som er veldig vanskelig og kompliserte, at det ikke er svart hvitt, forteller Hanell.

Big Brother og George Orwell

«Det blir som om Big Brother vil holde øye med meg,» skriver leserredaktør i danske Politiken Henrik Kaufholz, som ser begrunnelsen for mer åpenhet, men slett ikke er parat til å la et videokamera følge ham hele arbeidsdagen. Han ble presentert for konseptet på en internasjonal konferanse for leserredaktører nylig og trekker fram at en annen deltaker mente det minte om George Orwells «1984».

I Aktuellt sier Hanell at reaksjonene fra bransjen har vært delte:

– Mange synes at vi er veldig modige som har valgt å åpne opp på denne måten. Andre spør om vi ikke taper saker til konkurrentene. Det er klart at om vi har store egne saker venter vi gjerne med å legge dem ut, men hinter om dem i forkant, understreker hun.

I kulissene

At konkurrentene er ivrige seere, innser også den amerikanske regionavisen Spokesman-Review. Her har man også valgt å ikke snakke om skup under de redaksjonsmøtene man sender direkte på nett, fortalte redaktøren på et besøk i Oslo sist høst.

– Vi har et litt annet opplegg enn Spokesman-Review. De bruker jo blogger veldig mye, mens hos oss får seerne virkelig se bak kulissene hele tiden, forteller Hanell.

Powered by Labrador CMS